Inspiration

Bästa matminnet?

mark

Ernst Kirchsteiger behöver nog ingen närmare presentation. Ständigt aktuell med sina populära teveprogram, en ny bok, trevliga designade saker till hemmet och även vin sen några år tillbaka, är han numera en välkänd och framför allt omtyckt personlighet. 

Nu är han aktuell igen, med ett nytt vin! Redaktionen på Vinlistan tog kontakt med Ernst för att fråga honom om mat, dryck och vad han tycker bäst om den stundande årstiden; hösten. När vi träffar Ernst blir det genast samtal, han är en varm person med stor känsla för människor. Samtalet flyter lätt och vi undrar såklart om Ernst har något speciellt matminne?
 
– Matminne, ja det har jag, det handlar mer om förhoppningen till god mat. Mamma tände spisen tidigt på söndagsmorgonen när hela stora familjen bodde hemma i Degerfors. Man började känna doften av gulasch på förmiddagen och pappa slog sina lovar runt grytorna, och mamma. Sedan fick hela familjen sitta tillsammans och äta den nylagade maten. Mat är inte bara råvaror utan en situation.
  
Och en sådan fråga måste så klart följas upp med att fråga vilket som är ditt bästa vinminne?
– Inget specifikt vin utan själva hantverket bakom hur man gör vin. Det var när vi var i Toscana och gjorde mitt röda vin. Hela Toscana doftade vin. Att få se glöden i ögonen på den som odlar druvorna och se förväntningarna hos honom eller henne. Det handlar mer om vinet innan det hamnar i flaskan. Mer om förhoppningarna. Det är då man får full respekt för vinet man slår upp i glaset. Det är hårt arbetande vinbönder som har ett yrkeskunnande och en vilja.
  
Så här års är det många som tänder en brasa och vill ha det lite mysigt hemma, vad tycker du Ernst är bäst med hösten?
– Den ger ett lugn. Jag är lite melankolisk, och jag älskar doften av ruttnande löv och dimma.
  
Du har ju nyligen lanserat ett nytt vin, ett mousserande den här gången och sedan tidigare finns ett vitt och ett rött i ERNST-serien på Systembolaget. Men vi är nyfikna och undrar framåt, vad skulle du vilja utveckla mer med ditt eget varumärke och framför allt när det gäller dryckerna?
– Jag vill utveckla mina ERNST-viner vidare. Smaken såklart, men också att vi jobbar vidare med hållbarhet, det är viktigt för mig. Och att kunna erbjuda riktigt bra vin till ett pris som gör att alla kan ha råd att köpa.
 
Ernst, avslutningsvis måste vi fråga dig, vilken är din bästa vardagsmat?
– Just nu är det kåldolmar, med rårörda lingon och stadig potatis till!

 

ERNST Mousserande Brut

Läs mer

ERNST Sauvignon Blanc Chardonnay

Läs mer

ERNST utvalda från Toscana

Läs mer
MER LÄSNING
basta-matminnet
lakrits-och-vinprovning
lakrits-vin-smaka-pa-det
MEST LÄSTA
sa-kyler-du-vinet-snabbt
provningsprotokoll
sherry-till-allt-och-lite-till
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.

Ditt meddelande skickades!