Inspiration

Så tar du tempen på ditt vin

mark

Rumstemperatur var ett mått som användes förr i tiden. Problemet är att temperaturen har gått upp med åren. Numera har vi högre temperaturer inomhus.

Några grader upp eller ner kan ha stor betydelse för din vinupplevelse. Man kan ta hjälp av en så kallad vin-termometer, som enkelt går att stoppa ner i flaskan för att mäta graderna. Men, ärligt, du kan spara pengarna och istället gå på din egen smak och tycke. Det kan dock vara bra att följa några enkla regler:

  • Lätta och saftiga röda viner, gjorda på pinot noir till exempel, mår bättre och smakar mer om de serveras aningen kylda. En temperatur på 14-15 grader är ett bra mått.
     
  • Röda viner med mer kraft och smak kan däremot serveras vid 15-18 grader. Prova dig fram. Som vanligt är allt en smaksak. 
     
  • Fylliga vita viner, som chardonnay med ekkaraktär, tappar mycket av sin smak om de serveras för kylda. De klarar av att komma upp i 10-12 grader utan problem.
     
  • Krispiga vita viner smakar däremot bäst och mest om de serveras vid uppfriskande 8-10 grader.
     

Lycka till!

MER LÄSNING
nyhet-villa-cardea-aperitivo
ett-glas-bubbel-och-tilltugg-aperitivo
pet-flaskor-och-andra-forpackningar
MEST LÄSTA
sa-kyler-du-vinet-snabbt
champagne-vs-prosecco
osvenskt-stolt-guldvinnare
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.

Ditt meddelande skickades!