Vinkunskap

Champagne vs Prosecco

mark

Valet mellan champagne och prosecco beror helt på tillfälle och personliga preferenser. En bubblig och fräsch prosecco är ljuvlig som aperitif eller till lättare salladsbufféer medan en komplex och elegant champagne passar tillfällen med smakrikare skaldjur, fiskrätter och lyxmat som ostron och foie gras. 

Det som gör Champagne helt unikt är dess terroir som inte finns någon annanstans i världen. Jordmånen är extremt rik på kalkrika fossiler som ger vinet dess speciella karaktär. De kyliga nätterna gör att druvorna får en längre mognadsprocess och tonerna blir därmed oerhört komplexa. Glöm heller inte bort de långa traditionerna i skapandet av champagne. Hela regionen lever och andas just champagne. Det är en del av kulturen och ingen går oberörd från ett besök hos ett av champagnehusen. 

En fräsch prosecco kan locka fram solsken på nolltid. Och ofta associeras även denna dryck med fest, bröllop, dop och en vardagslyx när andan faller på. 

Hur gör man champagne?
Ett basvin blandas med vin av tidigare årgångar. På det sättet kan champagnehuset göra en cuvée som smakar likadant från år till år. Därefter buteljeras vinet med en tillsats av jäst och socker för att sätta igång en andra jäsning i flaskan. Då bildas koldioxid som löser upp sig i vinet och bildar kolsyra. Vinet vilar sedan på sin jästfällning under minst 18 månader. Till slut avlägsnar man fällningen och tillsätter lite socker, beroende på önskad söthetsgrad.

Druvor som används i champagne: chardonnay, pinot noir, pinot meunier

Och hur gör man prosecco?
Vinet både jäser och lagras i ståltank, en metod som kallas för charmatmetoden. Precis som med champagne tillsätts socker och jäst för att få fram kolsyran i vinet. Denna framställning ger ett enklare vin som oftast får pigga bubblor. För en vanlig prosecco finns det inte lika hårda regler och lagar som avgör hur länge vinet ska ligga på sin jästfällning, de mer exklusiva vinerna kan dock ligga uppåt 24 månader på sin fällning innan buteljering.

Druvor som används i prosecco: glera, minst 85%, resten kan vara en mix av olika lokala druvor.

 

MER LÄSNING
domaines-paul-mas-med-miljon-i-fokus
vi-halsar-pa-hos-weingut-leth
prosecco-kall-nastan-torr-och-nastan-gratis
MEST LÄSTA
sa-kyler-du-vinet-snabbt
champagne-vs-prosecco
provningsprotokoll
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.

Ditt meddelande skickades!