Vinkunskap

Upptäck påvens nya slott

mark

Chateauneuf-du-Pape betyder påvens nya slott och syftar på de slott som påvarna spenderade sina lediga sommardagar i under 1300-talet. Fint ska det vara om man är påve.

Chateauneuf-du-Pape är dock mer än somriga semesterslott. Det är även en känd liten by i södra Rhônedalen i Frankrike. Det är ett vin också. Ett av Frankrikes mest omtalade.  

Fyllig smakprofil
Vinerna från Chateauneuf-du-Pape är givetvis kända i hela världen, tack vare sin fylliga smakprofil, lagringsduglighet, speciella jordmån och unika druvsammansättning. 

Hela 18 olika druvsorter är tillåtna i vinerna från området. På den röda sidan hittar vi både kända och mindre välkända druvor. Vad sägs om counoise, cinsault, grenache noir, syrah, mourvèdre, muscardin, piquepoul noir, terret noir och vaccarèse? Den mest planterade och samtidigt mest använda druvan heter grenache. Grenache ger vinerna friska smaker av mogna jordgubbar och vildhallon.

Men faktiskt är det så att i Chateauneuf-du-Pape är nästan alla viner gjorda som en cuvée, en blandning på olika druvor. Vinmakaren gör sin unika blandning, t ex med druvan syrah som ger lite mer peppriga och kryddiga toner eller cinsault som står för mer elegans. 

På den vita sidan är druvorna bourboulenc, piquepoul blanc, piquepoul gris, terret, clairette blanche, clairette rose, roussanne, grenache blanc och picardan tillåtna. De röda vinerna dominerar dock med hela 95 procent av den totala produktionen i området. Rosévin tillverkas däremot inte, då det går emot regelverket för regionens vinproduktion. 

Å anda sidan får man som vinmakare blanda både röda och vita druvor i sitt vin och det finns heller inga regler kring proportionen av druvorna i det slutgiltiga vinet. 

Varma stenar
Jordmånen är också utmärkande för Chateauneuf-du-Pape. Den vanligaste jordmånen är täckt med stora runda stenar, kallade ”galets” på franska. Under varma vår- och sommardagar alstrar de värmen från solen som sedan kan stråla ut under natten och hjälpa druvornas mognad på traven. 

Det är alltså inte så konstigt att vinerna från Chateauneuf-du-Pape blir stora, fylliga och härligt värmande. Klassiska smaker för ett rött vin från påvens sommarställe smakar ofta solvarma jordgubbar, skogsbär, vildhallon, lakrits, anis, peppar och framför allt garrigue. Det är en typ av vilda örter som växer i framför allt varma Medelhavsområden. Här hittar vi bland annat rosmarin, buxbom, lavendel och timjan. 

När vi ska tänka mat till Chateauneuf-du-Pape blir det extra gott om man använder sig av dessa örtkryddor. Tänk gärna mustiga grytor, svamp, rotfrukter och varför inte grillat? Säsongen är ju äntligen här. 
 

La Cour des Papes

Läs mer
MER LÄSNING
nar-varldens-framsta-champagne-expert-far-valja
languedoc-hett-torrt-bubblande-och-pa-gang
vad-ar-en-supertoscanare
MEST LÄSTA
sa-kyler-du-vinet-snabbt
champagne-vs-prosecco
osvenskt-stolt-guldvinnare
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.

Ditt meddelande skickades!