Vinkunskap

Hållbarhet på allas läppar

mark

Vid det här laget är vi relativt bekanta med termerna ekologiskt och biodynamiskt när det handlar om vin. Det är dags att ta nästa steg och titta på hållbarhet.

Ordet hållbarhet, eller sustainability som det heter i vinbranschen, är inget nytt begrepp. Men det är mer aktuellt än någonsin. 

Hållbarhet är ordet på allas läppar. Även om det låter så, har det inget med ett vins livslängd och hållbarhet att göra. Hållbarhet handlar om helheten. I vinets fall, till allt från hur och var druvan odlas. Hur den skördas, hur den färdiga produkten paketeras och exporteras. Hur är arbetsförhållandena i vingården? Är vinfirman en säker arbetsplats med rätt arbetsvillkor?

Tittar man på Systembolagets hemsida skriver de så här angående hållbarhet: 

”Vårt hållbarhetsarbete handlar om att sälja med ansvar, om schyssta arbetsvillkor, om klimat och miljö. Vi bedriver det på odlingar ute i världen och i Systembolagetbutiker över hela Sverige. Det går ut på att göra positiv skillnad för samhället, i Sverige och i andra länder. ”

Helheten som sagt. Nog för att det är viktigt med en ekologisk och miljövänlig vinproduktion. Men det finns så mycket mer att ta hänsyn till, t ex vatten. En vingård förbrukar stora mängder vatten under ett år. Där finns det mycket arbete att göra genom att hitta sätt som minskar förbrukningen. Det går också åt mycket energi, i form av el mm. Där kan vingårdar göra ett stort avtryck genom att omvandla sitt avfall till förnybar energi. I varma länder kan man ibland se solpaneler på taken till vinhusen. Det är ett steg helt i hållbarhetens fotspår. 

Carbon footprint - koldioxavtryck - är också en parameter av stor betydelse. Här kan en vinfirma göra stor skillnad genom att använda sig av lättviktsflaskor. Petflaskor är också ett alternativ som går i hållbarhetens fotspår. 

En annan viktig parameter är samhällsansvaret. Det innefattar allt från utbildning och boende för de anställda på ett företag. En trygg arbetsmiljö med normala arbetstider är också betydande. Lika mycket som rätten till en dräglig lön för sitt arbete. 

Med andra ord; en ekologisk certifiering i alla ära. Det är en bra början. Nästa steg handlar om hållbarhet. Helheten. Att få med vinbönder, vinfirmor och all form av produktion som har med vin att göra – förpackningar, transporter med mera. Hållbar vinmakning – Sustainable wine growing – är något vi kommer se mer av framöver. Det är på tiden.

Hållbarhet i praktiken – smarriga matrester
De flesta av oss vill vara med och skapa en bättre värld. Och ett enkelt sätt är att se till att vi inte kastar bort mat i onödan. Det finns alltid något du kan göra med överbliven mat. Idag ska du få två goda recept som du kan göra på två överblivna ingredienser eller så kan du göra dem bara för att de är sådär jobbigt goda att det är svårt att sluta äta …

Gamla parmesansmulor – smälter-i-munnen-gott
Ja, det låter konstigt. Men dina gamla parmesansmulor kan bli en riktigt god parmesankräm som du kan använda på många olika sätt. Låt oss dock inte stanna vid parmesansmulor. Plocka även fram några av dina överblivna tomater som ska du få en rätt som inte bara doftar himmelskt utan dessutom passar utmärkt till din parmesankräm. 

Ja! Jag vill laga smarriga matrester på parmesan och tomater »

MER LÄSNING
anrika-bubblor
syrah-eller-shiraz
italien-en-vindjungel-av-druvor
MEST LÄSTA
sa-kyler-du-vinet-snabbt
champagne-vs-prosecco
osvenskt-stolt-guldvinnare
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.

Ditt meddelande skickades!