extrem-vinodling-och-alpviner
Vinkunskap

Extrem vinodling och alpviner

Olika varianter av extrem vinodling går att finna i delar av vinvärlden med speciella förutsättningar. Odlingar på hög höjd är ofta en krävande utmaning för vinodlaren och alpviner har fått mycket fokus på senare tid. Vinerna är generellt strukturerade i sin sammansättning med frisk syra och en uppfriskande känsla av svalka med ursprung hos vindpinade bergsryggar på hög altitud. 

Viner på druvor odlade på hög höjd har kommit stort de senare åren. Och nog är det charmigt med både den friska, fräscha stilen och elegansen som kommer med altitud via lägre medeltemperatur, svalkande vindar och kalla nätter. Det är både intressant och mycket imponerande att besöka ett sådant område och upptäcka hur svårt det är att odla druvor under dessa extrema förutsättningar, speciellt om de växer både i tuff lutning och många meter över havet. 

Fullt fokus i vingården

Vilka enorma utmaningar som vinodlaren står inför! Här kan man inte göra något halvdant utan fullt fokus måste finnas på både odlingen, skörden och vinframställningen. Otillgängligheten och branterna gör arbetet mycket fysiskt utmanande, tidskrävande och arbetsintensivt både vid plantering, beskärning, underhåll och skörd. Det är avundsväckande att se hur mycket tid, kärlek och passion tillsammans med beslutsamhet, ambition och kunskap som krävs för att nå resultat. Blod, svett och tårar. Garanterat.

Svalare odlingsplatser med hög potential

Och visst har man odlat druvor på altitud länge. Men med den globala uppvärmningen så blir det ytterligare intressant att få svalare medeltemperatur, svalkande vindar och kallare nätter. Allt bidrar till att druvan får hänga på rankan längre med bibehållen syra. Syran som är så avgörande för balansen i det färdiga vinet. Druvornas växtcykel blir alltså längre och de hinner på detta sätt utveckla alla sina aromer och visa upp sin fulla potential. Idag skördar man tyvärr tidigare och tidigare nere i Europa på grund av ett varmare klimat och det kan komma att bli en utmaning att hålla kvaliteten på vinerna om utvecklingen fortsätter som den gör idag. Så en nordlig, svårtillgängligare vinodling kan vara väl värt besväret för vinbonden. Och för oss konsumenter. De omsorgsfullt producerade vinerna håller ofta hög svansföring och levererar stort för några kronor extra. 

Valtellina och höjdarvin från Nino Negri

En underbar vinregion på hög höjd är Valtellina i norra Lombardiet, nära gränsen till Schweiz. Detta doldisområde levererar oerhört kvalitativa viner en bit upp i Alperna. En druva som trivs i det svala klimatet här är chiavennasca, mer känd som nebbiolo i intilliggande regionen Piemonte. Här odlar man med andlöst vacker utsikt på så hög höjd att trågen med nyskördade druvor ibland lyfts ner via helikopter! En skicklig producent att upptäcka är ikoniska Nino Negri som med sin ambition och långa erfarenhet av höghöjdsviner har nått stjärnstatus världen över.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Feb 2023