nya-rosa-trender
Inspiration

Nya rosa trender

mark

Med våren kommer roséviner. Och förhoppningsvis högre temperaturer och solsken.

Sol på uteplatsen, uteserveringar som börjar fyllas på och solglasögon som ska dammas av. Nu är våren äntligen här. En härlig årstid. Kanske den bästa på hela året, då det fortfarande finns så mycket att se fram emot.

Som att skåla i årets första glas med rosévin till exempel! 

Rosévin och årets första solstrimmor hör onekligen ihop. Här i Sverige är vi fortfarande relativt traditionella när det kommer till olika typer av drycker. Mer fylliga röda viner under hösten och vintern, vitt och friskt under sommaren och rosé – ja det ska drickas under våren. Punkt slut. 

Visst matchar den ljusrosa färgen den ljusa årstiden. Fast numera finns det många nyanser av rosa. 

Tittar vi tillbaka i tiden var mörkt rosa och saftiga roséviner det enda som gällde. Ofta enkla och lättsamma viner med gott om fruktsötma. Men för cirka tio år sedan hände något. Då svepte Provence-stilen in över Sverige. Den tog oss bokstavligen med storm. Plötsligt var ljus rosé, ibland nästan mer blekt orange än rosa, det enda som gällde. Vinerna var torra, friska och välgjorda. Och de syntes på alla restaurangers vinlistor och avnjöts på varenda uteservering. Nu skulle alla göra rosé enligt den sydfranska stilen. Även den mest mörka malbec-rosén från Argentina, eller det fylliga rosévinet från Sydafrika på druvan shiraz. Den trenden står sig än idag. Många smakade, och såg framför allt, väldigt lika ut. 


Trender kommer och går. Tack och lov. Nu har vin-pendel svängt tillbaka. Men inte hela vägen. Provence-stilen finns kvar. Med sin höga kvalitet och krispiga stil. Men den har fått sällskap av fler mörka roséviner, och inte minst andra ursprung. Nu finns det Tavel på hyllan, ett område i södra Rhonedalen, som alltid kommer göra lagringsdugliga och smakrika roséviner. De är djupt rosaröda i färgen och passar utmärkt till både fisk och grillat ljust kött. 

Trenden syns även i andra vinländer. Som Italien och Spanien till exempel. Där har man i viss utsträckning gått tillbaka till något mer fylliga stilar och gör rosé med både färg och gott om smak. Stilar med både struktur och fruktdjup nog för att kunna lagras i en vinkyl eller källare i ett par, tre år. Rosévin må vara ett säsongsvin för den korta och vackra våren. Ett vin att skåla in årstiden med. Fast ett fylligt och härligt mörk rosa vin kan vara precis det som behövs under en lång och kall vinter. Våga lagra och prova!

 

nya-rosa-trend
Côté Mas Rosé Organic
Läs mer
nya-rosa-trend
Jardin de Roses
Läs mer
MER LÄSNING
se-intervjun-med-richard-juhlin
vackra-varviner
hetta-i-asiatisk-mat-kombinerat-med-vin
MEST LÄSTA
sherry-till-allt-och-lite-till
passion-och-kraftfulla-viner
amarone-och-dess-druvor
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.