Pocherade ägg med fänkålsmajo och laxrom

Oeufs mayonnaise är en klassisk bistroförrätt i Frankrike. Här förädlar vi konceptet, med lyxiga pocherade ägg, fänkålskryddad majonäs och laxrom.

Recept: Håkan Larsson

Det här behöver du

Till 4 personer

Majonäs:
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
lite nymalen vitpeppar
1 1/2 dl rapsolja
1 dl finhackad färsk fänkål

Alternativt:
2 dl färdig majonnäs
1 dl finhackad färsk fänkål

Pocherade ägg:
4 ägg, så färska som möjligt
1 1/2 liter vatten
2 tsk ättiksprit (12 %)
2 tsk salt

Servering:
1 dl laxrom eller annan fiskrom
fänkålsblast
 

Så här gör du

Majon kan göras i förväg - den blir bara godare om den får dra lite i kylen. 
Har du bråttom, köp färdig majonäs av god kvalitet – det blir också gott. 

1. Majonäs: Det är bra om alla ingredienser har samma temperatur. Vispa ihop äggulan med vinäger, senap, salt och peppar. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle. Vispa rejält så det inte skär sig. Eller ta genvägen och använd färdig majonnäs. Blanda i fänkålen och ställ kallt till servering.

2. Pocherade ägg: Koka upp vatten med ättiksprit och salt i en vid, låg panna. Knäck äggen ett i taget i en kaffekopp. Låt äggen försiktigt glida ner i vattnet, håll koppen så nära vattnet som möjligt – vitan ska innesluta gulan, använd två skedar för att hjälpa till att samla vitan runt gulan. Låt pochera cirka 3 minuter, vitan ska vara fast och gulan lös. Ta upp äggen med hålslev.

3. Lägg upp äggen på assietter, skeda över majonäs och toppa med laxrom och fänkålsblast.

Koka i stället
Pocherade ägg kräver en del träning innan de blir bra, var beredd på det. Orkar du inte pochera äggen, servera dem mjukkokta i stället – det blir också gott.


I glaset
Rommen, liksom den rika såsen, gör att vi vill ha syra i vinet. Och lite kryddighet för att matcha fänkålen är inte fel.
Det får bli en lätt och frisk grüner veltliner: 4200 Leth Grüner Veltliner, 89 kr.

Vintips

Leth Grüner Veltliner Klassik

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.