Risotto med karl-johan

Enklare att svänga ihop än många tror.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

4 dl risottoris (heter carnaroli eller arborio)
100 gram rotselleri i små bitar
1 dl vermouth (eller torr sherry eller vitt vin)
drygt 1,3 liter varm hönsbuljong
1–2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad medelstor gul lök
100 gram finhackat sidfläsk
200 gram svamp av valfri sort
Ca 25 gram smör
2 dl finriven parmesanost
salt och nymalen peppar

Så här gör du

Börja med att steka svampen, och lägg den åt sidan tills den ska vändas ner i den färdiga risotton.

Smält lite av smöret och lägg sedan i rotselleri, hackat sidfläsk, lök och vitlök och låt dem bli mjuka och få lite färg. Tillsätt riset och fräs på allt tills riset blir glansigt och lite genomskinligt. Nu skall du hälla i vermouthen. 

När all vätska är bortkokad sänker du till medelvärme och häller i lite av buljongen, ca 2 dl, rör om och låt vätskan koka in. Sedan fortsätter du så tills all buljong är slut. Rör ofta!

Smaka på riset, det skall vara mjukt med en pytteliten kärna i. När du är nöjd drar du risotton av värmen, rör ner parmesanosten med smör, nymalen peppar och eventuellt en nypa flingsalt.

Sist men inte minst vänder du ner svampen. För att få in lite fina färger så serverar jag gärna denna risotto med grönkålschips eller gremolata – dvs 0,5 dl finhackad persilja som blandas ordentligt med 1-2 finhackade vitlöksklyftor och rivet skal från 1 citron.
 

Vintips

Proemio Syrah Reserve

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.