Köttbullar á la Lady och Lufsen!

Lyxig vardagsmat för stora som små.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Köttbullar
800 gram köttfärs (gärna blandning av fläsk och nöt)
1,5 dl ströbröd
1 dl grädde
1 stor finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt 
1 tsk svartpeppar från kvarnen 
4 msk kalvfond 
1 ägg
1 dl nyriven parmesanost 
1 citron, skal och saft
0,25 dl finhackad persilja

Tomatsås
700 gram färska tomater
2 st gula lökar finhackade
3 st vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
4 msk tomatpuré
1 st lagerblad
2 msk tomatketchup eller chilisås
2 msk balsamvinäger
2 msk oregano, torkad

Så här gör du

Köttbullar a la Lady och Lufsen! 
Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och grädde, låt svälla en stund.

Blanda sedan ner färsen, persilja, parmesan samt citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Rulla 50 stycken stora köttbullar och stek dem i ugnen på 225 grader i 15 minuter.

Lägg sedan ner bollarna i Anettes allra bästa tomatsås och servera med nykokt pasta och riven färsk parmesanost.

(Tips! servera gärna med den hemlagade ketchupen).

Anettes allra bästa tomatsås
En egen tomatsås kan vara något av det bästa man kan göra för att behålla den söta, goda smaken av mogna tomater. Här är mitt recept:

Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka. Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna.

Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme.

Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.
 

Vintips

Bolla Le Poiane Amarone

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.