Osso bucco med risotto

Favoritgrytan från Italien

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

1 kg kalvlägg, i bitar (fungerar med lamm också)
2 st gula lök, finhackade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 st morötter, stora och finhackade
150 gram rotselleri, skalad och finhackad
2 ½ dl vitt torrt vin
2 st lagerblad
4 nypor basilika och oregano, torkad
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 st hela tomater på burk (400 gram)
6 msk mörk köttfond
1 nypa Strösocker

Dessutom 
Salt, svartpeppar från kvarnen, några nypor vetemjöl, en rejäl klick smör och en liten skvätt eller två av din bästa olivolja.

Så här gör du

Vänd köttbitarna i mjöl blandat med salt och peppar, fräs dem sedan i smör och olivolja i en stor gryta, ta upp dem och lägg dem åt sidan. 

Fräs grönsakerna mjuka i smör, fös dem lite åt sidan och lägg i en klick smör, när det smält lägg i tomatpuré och kryddor som fräser en stund. Oj, oj, nu kommer det börja dofta gott här.  

Rör sedan ihop kryddor med grönsakshacket. Lägg i köttet. Häll på vin, vatten, burktomater och kalvfond och låt det hela koka med lock i ungefär en och en halv timme.

Med andra ord, lite jox i början, men sedan sköter sig det hela på egen hand. Serveras gärna med risotto och gremolata.

Vintips

Le Tense Sassella

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.