Osso bucco med risotto

Favoritgrytan från Italien

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

1 kg kalvlägg, i bitar (fungerar med lamm också)
2 st gula lök, finhackade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 st morötter, stora och finhackade
150 gram rotselleri, skalad och finhackad
2 ½ dl vitt torrt vin
2 st lagerblad
4 nypor basilika och oregano, torkad
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 st hela tomater på burk (400 gram)
6 msk mörk köttfond
1 nypa Strösocker
0,5 dl finhackad persilja
1-2 vitlöksklyftor
1 citron

Dessutom 
Salt, svartpeppar från kvarnen, några nypor vetemjöl, en rejäl klick smör och en liten skvätt eller två av din bästa olivolja.

Så här gör du

Vänd köttbitarna i mjöl blandat med salt och peppar, fräs dem sedan i smör och olivolja i en stor gryta, ta upp dem och lägg dem åt sidan. 

Fräs grönsakerna mjuka i smör, fös dem lite åt sidan och lägg i en klick smör, när det smält lägg i tomatpuré och kryddor som fräser en stund. Oj, oj, nu kommer det börja dofta gott här.  

Rör sedan ihop kryddor med grönsakshacket. Lägg i köttet. Häll på vin, vatten, burktomater och kalvfond och låt det hela koka med lock i ungefär en och en halv timme.

Med andra ord, lite jox i början, men sedan sköter sig det hela på egen hand. Serveras gärna med risotto och gremolata. 

Gremolata
0,5 dl finhackad persilja som blandas ordentligt med
1-2 finhackade vitlöksklyftor och
rivet skal från 1 citron

 

Vintips

Le Tense Sassella

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.