Inlagda päron på tre sätt

Så lagar du enkelt med päron. Med lingon, saffran, eller Mazarinkaka & kolasås. Att avnjutas direkt eller i en burk i väntan på bättre tider.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Inlagda päron med lingon

1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)

250 gram frysta lingon

6 dl strösocker

8 dl vatten

2 kanelstänger

 

Inlagda päron med saffran

1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)

1 kuvert saffran

6 dl strösocker

8 dl vatten

saft och zest från en halv citron

 

Mazarinkaka med lingon-päron & kolasås

Mazarinkaka

500 gram mandelmassa

250 gram rumsvarmt smör

0,5 dl ekologiskt rörsocker

4 ägg

1 dl majsmjöl /eller 1 dl mandelmjöl

 

Lingoninkokta päron

8 dl vatten

4 dl socker

1 dl frysta lingon

1 kanelstång

(skal och saft från 1 apelsin)

6 stycken hårda päron

 

Chokladkolasås

0,5 dl muskovado sirap (eller mörk sirap)

100 gram mörk choklad

1 dl grädde

2 msk smör

Så här gör du

Inlagda päron med lingon

Koka vatten och socker tills sockret smält, häll på lingon och kanel, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. Tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem, efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.

Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

 

Inlagda päron med saffran

Koka vatten och socker tills sockret smält, på med saffran och citron, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. Tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

 

Mazarinkaka med lingon-päron & kolasås

Mazarinkaka

Vispa smöret fluffigt och riv ned mandelmassan grovt i smöret. Blanda ihop till en slät smet med socker, ägg och majsmjöl.

Häll ut smeten i en rund smörad och mjölad springform. Baka av den i 30 minuter i 175 grader. Medan botten svalnar helt så gör du resten.

 

Lingoninkokta päron

Koka upp en sockerlag på vatten, socker och kryddor, skala päronen, låt dem koka tills de är mjuka och sedan svalna i lagen.

Under tiden blandar du ingredienserna till chokladkolasåsen i en kastrull, vispa ihop och låt den koka tills såsen blir simmig och bubblar med tjocka bubblor.

Servering: lägg päron på kakan, drizzla såsen över päronet, ät!

Vintips

Saint John Madeira

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.