Grillad tonfisk med tomat- och dill-vinägrett

Tonfisk är en lite prekär fisk som man skall vara väldigt försiktig med. Nu finns dock en sort som ligger på MSCs gröna lista – den heter Albacor. Hittar du inte MSC-märkt tonfisk i fiskdisken så går det att använda en vit köttig fisk som till exempel hälleflundra eller varför inte en lycklig kyckling.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

För två personer

100 g körsbärstomater
1 msk olja
1 msk vitvinsvinäger 
Salt och peppar (och en nypa socker)
1 liten finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
4 msk finhackad dill
Skalet från 1 citron
4 msk chilisås
4 msk rödvinsvinäger
6 msk fin olivolja
2 skivor färsk tonfisk

Servera med 
flingor av parmesanost
6 stänglar grön sparris
Färskpotatis

Så här gör du

Sätt ugnen på 200˚ C. Lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form. Häll över olja, balsamvinäger, salt och peppar (en liten nypa socker förhöjer smakerna). Låt tomaterna gå i ugnen i ca 20 minuter eller tills skinnet blivit lite skrynkligt. Ta ut dem och ställ dem åt sidan.

Nu till vinägretten. Hacka lök, vitlök och dill, blanda med citronskal, chilisås och rödvinsvinäger. Vispa ordentligt och blanda sedan ner tomaterna med sitt spad, oljan, salta och peppra.

Nu grillar du tonfisken. Låt fisken steka i ca 3 minuter på varje sida och salta, peppra, riv lite citronskal och häll lite olivolja över på varje sida. När den är stekt lägger du upp den på en tallrik och skedar grillade tomater och vinägrett över. Hyvla över parmesanost och servera med rostad potatis, kokt sparris och flingor av parmesanost.

Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.