Ratatouille – en fransk klassiker

Ta tillvara på sommarens skörd av grönsaker med denna färgsprakande rätt. Gott även till matlådan dagen efter.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

ca 250 gram squash
ca 250 gram aubergine
4 tomater
4 röda lökar
2 paprikor i valfri färg
3-4 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
3 lagerblad
några nypor oregano
en skvätt rödvin
2-4 tsk sambal oelek
salt och peppar från kvarnen

Så här gör du

Ratatouille är en fransk grönsaksröra som kan serveras till kött, fågel eller fisk eller som en vegetarisk rätt till pasta eller ris. Den får gärna puttra en liten stund så att smakerna sätter sig. Av detta recept blir det cirka 8 dl färdig grönsaksröra.

  1. Hacka alla grönsakerna i ganska små kuber. Jag tycker det blir snyggast så, men smaken är som baken. Så orkar du inte stå och hacka småbitar så låter du bli och gör stora bitar istället.
  2. Fräs grönsakerna och börja med det som är hårdast och behöver mest tid i pannan. Te x morot, lök och squash. När alla grönsaker har fått fräsa en stund, så häller du i tomatpuré så att även den får fräsa och bli varm – det gör att tomatsmaken blir söt och fyllig.
  3. Ner med allt annat, utom sambal oelek, och låt det puttra tills grönsakerna är mjuka. Tiden beror på hur stora bitar du har i din röra. När röran är färdigkokad så kryddar du upp den med sambal oelek, salt och svartpeppar.
     

Vintips

Claude Val Rouge

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.