Grillad majskyckling med Caesarsallad

En klassisk rätt som smakar ljuvligt när den tillagas från grunden.

Det här behöver du

Till 4 personer

1 hel majskyckling 
fyra skivor surdegsbröd
3 msk olivolja
2 huvuden romansallat

Dressing:
2 äggulor
2 teskedar dijonsenap
1,5 dl matolja
1 dl olivolja
1 msk citronjuice
8 st sardellfiléer i olja
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
1 dl grovriven parmesanost
svartpeppar från kvarn

Så här gör du

1.  Dressingen: Vispa äggulor, citronjuice och senap med en elvisp. Tillsätt sakta matolja och olivolja i en fin stråle. Vispa kraftigt tills det blivit tjockt som majonäs. Hacka sardell och kapris fint, pressa vitlöken och blanda ner. Vänd ner parmesanost. Peppra och blanda runt, låt stå i kyl ett par timmar.  Smaka av igen, behövs det salt (ost och sardell ger sälta) så tillsätt efter eget tycke.

2. Kycklingen: Dela kycklingen längs med bröstbenet och fläk ut den, som om du öppnar en bok. Salta och peppra rikligt. Grilla den helt utfläkt på grillen på hög temperatur och vänd den flera gånger, sänk sedan värmen och lägg på locket (om klotgrill) och grilla tills kycklingen är helt genomstekt (ca 82°C vid benet) och ljus klar vätska tränger ut när du skär in vid benet. Plocka köttet i lagom stora bitar för en sallad.

3. Krutongerna: skär brödbitar ca 2 x 2 cm och stek på låg temperatur i olivolja tills de är knapriga och gyllenbruna. Salta. Gillar du vitlök – pressa i lite på slutet och rör runt. Krutongerna kan du göra någon timme innan du skall äta.

4. Plocka salladen, skölj den och skär i decimeterbreda bitar. Blanda salladen med dressingen, toppa med riven parmesanost, kyckling och krutonger.

Vintips

Leth Grüner Veltliner Klassik

Läs mer

Fontana Candida DOC

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.