Italiensk polentakräm

Den lena polentan smakar ljuvligt tillsammans med friterad salvia, svamp och parmesan. För den som önskar kan rätten toppas med pancetta för ett extra smaklyft.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

6-8 portioner


3 dl polentagryn
6 dl ljus köttbuljong
1 dl fint riven parmesanost
cirka 1 dl grädde
en klick smör
salt och svartpeppar
200 gram valfri svamp
2 finhackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
Pancetta, 200 g i fina små bitar (valfritt)

en kruka färsk salvia
en god olivolja

Så här gör du

1. Hetta upp lite olja i en kastrull och lägg ner salviabladen och låt dem bli heta. Ta upp bladen och lägg dem på hushållspapper.

2. Rensa och dela svampen i mindre bitar och låt den sedan gå i pannan tills den släppt all sin vätska. När pannan återigen är torr lägger du i en rejäl klick smör samt den finhackade löken och låter det hela få yta. Smaka av med salt och svartpeppar och ställ åt sidan.

3. Koka upp boljongen, häll ner polentagrynen och låt dem dem puttra på svag värme i cirka 7 minuter. När det är som en gröt, krydda din polenta med smör, salt och peppar från kvarnen.

4. Späd polentan till rätt konsistens med grädden (det skall vara som en långsamt flytande gröt) och vänd ner rejält med fint riven parmesan.

5. Servera med den salviadoftande frästa svampen, löken och eventuellt fräst pancetta.

Vintips

Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva

Läs mer

Bolla Le Poiane Amarone

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.