Kantarellpaj med brie

På hösten gillar alla en god paj! Laga en av den finaste svampen som får en extra kick av brieosten. Gott, enkelt och smart eftersom den kan lagas i förväg!

Recept: Håkan Larsson

Det här behöver du

För fyra personer som varmrätt,
eller åtta personer som förrätt

Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g kylskåpskallt smör i tärningar
2 msk iskallt vatten

Fyllning
300-400 g kantareller
1 rödlök
2 msk smör till stekning
1-2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
150-200 g brie
2 ägg
2 dl mellangrädde
3-4 msk hackad gräslök

Servering
Blandad grönsallad dressad i lite
citronolja och salt

Så här gör du

1. Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.

2. Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, krydda med salt, peppar och timjan.

3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i 200° ugn ca 10 min, ta ut och höj värmen till 225°.

4. Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt gräslöken och häll över det hela.

5. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 min innan du serverar med sallad.

Vintips

Bourgogne Ascot & Cie Chardonnay

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.