Påsktårta med vit choklad

En bakad cheesecake med vit choklad och rostade hasselnötter. Så här stora smaker imponerar på gästerna.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Pajskal
115 g smält smör
100 g smulade grahamskex
drygt 0,5 dl socker
50 g malda och rostade hasselnötter


Fyllning
800 g philadelphiaost
3 dl socker
4 stora ägg (rumstempererade)
160 g vit finhackad choklad
ev 3 msk mandellikör

Garnering
100 g grovt hackade och rostade hasselnötter
100 g grovt hackad vit choklad

Så här gör du

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en springform (25 cm diameter).

Börja med att göra pajskalet. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret, sockret och de malda nötterna. Tumma ut degen i en ugnsfast form och grädda den i 10 minuter. Ta ut formen ur ugnen när pajskalet är gyllene och låt svalna.

Under tiden gör du fyllningen. Vispa philadelphiaosten mjuk och smidig, tillsätt socker och ägg i omgångar tills det är krämigt. Tillsätt den finhackade vita chokladen och likören, blanda ordentligt, skrapa med en slickepott så att inget ligger oblandat i botten av skålen. Häll sedan ostfyllningen i formen med pajskalet.

Grädda kakan i 40 minuter, ta sedan ut kakan försiktigt och strö garneringen över. Ställ in den igen och låt den gräddas i ytterligare 20 minuter. Den är klar när kanterna är fasta och mitten rör sig lite när du skakar på formen. När kakan är klar ska den svalna i ugnen med ugnsluckan öppen i ytterligare 1 timme. Efter det sätter du plastfolie på kakan och låter den stå i kylskåpet i 12 timmar.

Före servering kan du gärna låta den stå i rumstemperatur i en kvart till en halvtimme.

Påskmeny
Löjromspannacotta – en krämig förrätt med dill och citron
Enklare än du tror och godare än du kan motstå. En perfekt påskförrätt!
 
Påsklamm med rösti och plommon- och lakritssås              
Klassiskt lamm som höjs en nivå av krispig potatis och en härligt sötsyrlig sås.
 
Påsklax – ”saumon au papiotte” med färskpotatis och dillmajonnäs
Lax i papper gör fisken både vackrare och godare. Servera med klassiska tillbehör.
 
Påsktårta – cheesecake med vit choklad och rostade hasselnötter
En bakad cheesecake med så här stora smaker imponerar på gästerna.

Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.