Grillad flankstek med chimichurri

Servera med hasselbackspotatis och en syrlig tomat- och bönsallad.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Chimichurri
1 röd chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1,5 dl finhackad persilja
3 vitlöksklyftor
1 charlottenlök, finhackad
0,5 dl rödvinsvinäger
1,5 dl god olivolja
rivet skal från en citron
salt 
svartpeppar från kvarnen

Syrlig tomat- och bönsallad
400 gram blandade bönor (finns i tetrapack)
3 st tomater
1 rödlök, fint hackad
en liten knippa bladpersilja
4 msk rödvinsvinäger
8 msk olivolja
salt och peppar

Hasselbackspotatis
12 -16 st fina potatisar
smör
ströbröd 
lagerblad
salt 
svartpeppar från kvarnen

Flankstek
1 200 gram flankstek
1 st vitlöksklyfta 
salt
svartpeppar från kvarnen
smör 
olja 

Så här gör du

Chimichurri
Hacka alla ingredienser så fint du bara kan, blanda ihop, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft. Ställ åt sidan medan du fixar resten.

Syrlig tomat- och bönsallad
Tag de bönor du gillar bäst, skölj dem och häll dem i en skål. Dela tomaterna och ta bort kärnhusen, finhacka sedan köttet. Finhacka även rödlöken och blanda sedan ihop tomat och lök med finhackad bladpersilja, rödvinsvinäger och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.

Hasselbackspotatis
Börja med att skära fina skåror i potatisen, om du lägger dem i en slev så är det lättare att inte skära rakt igenom dem. Lägg dem i en ugnsfast form och stick ner några bitar lagerblad i skårorna. Klicka sedan ner smör och strö över ströbrödet. Salta och peppra och ställ in potatisarna i ugnen i 20 minuter. Ta ut dem och ös dem med smöret, fyll eventuellt på med smör och ströbröd. Låt dem gå i ugnen ytterligare 20 minuter, känn efter med en sticka och låt dem stå ytterligare en stund tills potatisen är mjuk inuti.

Flankstek
Krossa vitlöksklyftan, smält smöret i en stekpanna, häll i en skvätt olja. När smöret tystnat lägger du i köttet. Stek det cirka 8 minuter på varje sida och ös det under tiden med smöret. När det är klart kryddar du köttet med salt och peppar och låter det vila en stund innan servering.

Dags att servera!
Innan servering skär du köttet i skivor, ringla chimichurrin över köttet och servera med bönsallad och hasselbackspotatis. Servera ett glas medelfylligt rött till din flankstek.

Vintips

La Cour des Papes

Läs mer

Proemio Syrah Reserve

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.