Gott till grillat

Egen ketchup, BBQ-sås och salsa verde - perfekt till sommarens grillkvällar!

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Ketchup 
2 kg tomater eller krossade tomater
2 gula lökar, finhackade
2 paprikor i samma färg som tomaterna
10 vitlöksklyftor, krossade
2 dl vinäger, samma färg som tomaterna
0,5 dl sherry, torr
½ citron, saft och skal
1,75 dl socker
6 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 st stjärnanis
2 kanelstänger
1 tsk hela nejlikor
2 tsk bruna senapsfrön
1 msk korianderfrön
1 msk svarta pepparkorn
salt

BBQ - sås med coca cola
Blir cirka 3 dl sås. 
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 dl ketchup
1 dl coca cola
1 msk kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk liquid smoke
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar

Salsa verde på Tomatillos
300 gram färska tomatillos 
4 vitlöksklyftor 
1 gul lök, finhackad
2 st lime, saften från
1 grön chili, finhackad 
1 grön paprika
smaka av med flytande honung salt och svartpeppar 

Så här gör du

Röror som sitter som en smäck till allt grillat, t ex detta härliga recept på Sherrymarinerad högrev.

Ketchup
Kärna ur och hacka tomaterna grovt, lägg dem i en kastrull tillsammans med paprika, lök, vitlök, hälften av vinägern, citronsaft och skal, koka sedan på medelvärme i cirka 20 min tills allt är mjukt och följsamt. 

Mixa alltsammans tills du har en helt slät puré. Häll ner den i kastrullen igen och tillsätt socker och resterande vinäger. Fyll på med kryddor och låt sedan ketchupen koka på svag värme i en timme. Rör hela tiden så att det inte fastnar i botten. 

Smaka av. Kanske behövs mer sälta, syra eller sötma, sila sedan ketchupen i väl rengjorda burkar eller flaskor. 

BBQ - sås med coca cola
Den här såsen gör jag oftast till jul, och då med must. Men det går lika bra att byta ut musten mot coca cola. Det blir smarrigt kladdig och lagom kryddsött till all sorts grillat.

Hetta upp olja i en kastrull. Fräs vitlöken tills den fått lite färg, tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt småkoka cirka 15 minuter, smaka av med salt och peppar.

Salsa verde på Tomatillos
Det är inte helt självklart att man hittar den gröna tomatliknande frukten tomatillos. Men denna salsa går även att göra med omogna gröna eller gula tomater.

Sätt ugnen på 225 grader, skölj dina tomatillos, dela löken på hälften lägg dem sedan tillsammans med vitlök, chili och paprika i en ugnsfast form. Låt grönsakerna gå i ugnen tills de blir sotiga på toppen. 

Ta ut alltsammans och dra bort det sotiga skinnet och lägg sedan alla ingredienser i en mixer. Mixa till en slät massa och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med flytande honung, salt och peppar, häll över i väl rengjorda flaskor eller burkar.

Vintips

Cuco Oloroso Dry

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.