Jambalaya

En härlig blandning mellan italiensk risotto och spansk paella.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

För 6 personer

12 st stora räkor eller kräftor 
6 st kycklinglårfiléer
300 gram stark korv, till exempel Andouille

1-3 gröna chilifrukter (beroende på hur stark du vill ha din rätt)
1 stor gul lök, finhackad
6 st vitlöksklyftor, finhackade 
2 st paprikor, finhackade
2 st stjälkselleri, finhackade
2,5 dl majsolja
2 dl vetemjöl

1 tsk cayennepeppar
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
6 msk tomatpuré

minst 2 msk het chilisås, fritt vald (jag använder harissa)
5 dl vitt ris, okokt
16 dl kycklingbuljong, ljummen
1 citron, zest och saft
smaksätt med salt och svartpeppar från kvarnen 

Så här gör du

Kanske inte så vacker men kryddig, krämig och full av godsaker. Ursprunget är från amerikanska södern, närmare bestämt Louisiana. Det finns lite olika varianter, jag gör min med både kyckling, korv och skaldjur för det tycker jag är godast.

Börja med att ta fram, hacka och ställa i ordning alla dina ingredienser. Efter det går matlagningen som en dans. Först ska du fräsa på dina kycklingbitar och din korv i en het stekgryta, lägg dem åt sidan när de fått fin färg runtom.

Sedan är det dags att göra din roux, du kan använda samma gryta som du stekte kycklingen i. Roux är en sorts brynt redning gjord på olja, och mjöl. Den ger rätten en härlig karamelliserad smak och är grunden till den mesta kryddiga matlagningen i Södern.

Du gör så här: Häll oljan i en stekgryta, låt den bli het. Häll på vetemjölet och alla torra kryddor och sänk ner värmen en smula. Rör nu hela tiden med en träslev och se till att inte röran fastnar i botten och bränns. När den har samma färg som mahognyträ, är det dags för nästa steg.

Häll ner finhackad lök, chili, vitlök, röd paprika, stjälkselleri och tomatpuré i grytan och rör om. Låt alla ingredienser blandas ordentligt i värmen. 

Nu är det dags att hälla på buljong, ris, chilisås, citronzest och citronsaft. Vänd runt och lägg till sist ner de frästa kyckling- och korvbitarna.

Låt det hela få ett ordentligt uppkok och ställ sedan in din gryta i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter eller tills riset är klart.

Några minuter innan servering lägger du ner dina skalade och rensade skaldjur och den finhackade vårlöken, vänd runt, sätt på locket så räkorna blir färdigkokta av hettan i grytan och servera sedan med en god sallad samt bröd.

Vill du prova ett veganskt alternativ? 
Till receptet på vegansk Jambalaya

Vintips

Marqués de Cáceres Rosado

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.