Vegansk Jambalaya

Bjud på en supersmarrig vegansk Jambalaya.

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

För 6 personer

2 stycken majskolvar i delar
en knippe vårlök, fint hackad 
250 gram bönor 
300 gram vegansk starkt kryddad korv

1 - 3 gröna chilifrukter (beroende på hur stark du vill ha din rätt)
1 stor gul lök, finhackad
6 st vitlöksklyftor, finhackade
1 grön paprika finhackad
2 st stjälkselleri, finhackade
2,5 dl majsolja
2 dl vetemjöl

1 tsk cayennepeppar
2 tsk rökt paprikapulver
1 kvist färsk timjan (eller 1 msk torkad dito)
1 msk torkad oregano
6 msk tomatpuré

minst 2 msk het chilisås, fritt vald (jag använder harissa)
5 dl vitt ris, okokt
16 dl grönsaksbuljong, ljummen
1 citron, zest och saft
smaksätt med salt och svartpeppar från kvarnen
Servera med bröd och finhackad färsk vårlök

Så här gör du

I originalreceptet för jambalaya använder man både kyckling, korv och skaldjur, men nu när vi ska göra en vegansk variant så får den klassiska rouxen sällskap med grönsaksbuljong, vegansk korv, bönor och en massa goda grönsaker som sätter smaken på rätten.

Börja med att ta fram, hacka och ställa i ordning alla dina ingredienser. Efter det går matlagningen som en dans. Först ska du fräsa på din veganska korv i en het stekgryta, lägg dem åt sidan när de fått fin färg runtom. Sedan är det dags att göra din roux. Du kan använda samma gryta som du stekte vegankorven i. Roux är en sorts brynt redning gjord på olja, och mjöl. Den ger rätten en härlig karamelliserad smak och är grunden till den mesta kryddiga matlagningen i Södern. Du gör så här: 

Häll oljan i en stekgryta, låt den bli het. Häll på vetemjölet och alla torra kryddor och sänk ner värmen en smula. Rör nu hela tiden med en träslev och se till att inte röran fastnar i botten och bränns. När den har samma färg som mahognyträ, är det dags för nästa steg. Häll ner finhackad lök, chili, vitlök, röd paprika, stjälkselleri och tomatpuré i grytan och rör om. Låt alla ingredienser blandas ordentligt i värmen. 

Dra grytan av värmen för nu är det dags för nästa steg. Häll på buljong, ris, chilisås, citronzest och citronsaft. Låt det hela få ett ordentligt uppkok och vänd runt och lägg till sist på majskolvarna i bitar, den veganska korven och bönorna. Ställ sedan din gryta i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter eller tills riset är klart. En stund innan servering strör du över den finhackade vårlöken och servera sedan den heta grytan med en god sallad samt bröd.

Vill du laga en traditionell Jambalaya med kött och skaldjur?
Till receptet på Jambalaya

Vintips

Marqués de Cáceres Rosado

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.