Äppelpaj med knäcktopp

Med smak av äpple, ingefära och kardemumma. Så nära himmelriket du kan komma!

Foto: Anette Rosvall

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

10-12 bitar

Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
175 gram iskallt smör
4-6 msk iskallt vatten

Fyllning
8-10 skalade och klyftade äpplen
1 msk nymortlad kardemumma
4 tsk malen ingefära
4 msk socker (kanske lite mer, beroende på hur syrliga äpplena är)

Knäcktopp
2 dl mjöl 
3 dl farinsocker 
2 dl granola av fritt val 
150 g smält smör 

Kardemummakräm
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 tsk nymald kardemumma
socker efter behag

Så här gör du

Äpple, ingefära och kardemumma är något av en favoritkombination hos mig. Och när man lägger till knäcktoppen så kommer man nära himmelriket kan jag lova. Det enda problemet med den här pajen är att den är så god att den kan ta slut innan den hamnar hos dina gäster. Servera den gärna med vaniljglass eller med den smarriga kardemummakrämen. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Nyp ihop alla ingredienser till din pajdeg, kavla ut den till en tjock rundel, plasta och lägg in i kylen i minst en halvtimme. Detta gör att det färdiga pajskalet blir extra frasigt och gott.

Under tiden du väntar kan du fixa äpplen och knäcktoppen. Skala äpplena och skär dem i klyftor blanda sedan dessa med kardemumma, ingefära och socker. Om du gör det en stund i förväg så pressa gärna några droppar citron över äpplena så håller de sin färg och blir inte bruna och oxiderade. 

I en annan skål blandar du mjöl, farinsocker och granola, häll sedan det smälta smöret över och rör runt. Det skall bli en klimpig tjock smet. 

När pajdegen vilat klart, kavlar du ut den och klär en 24 cm pajform med löstagbar kant. Låt gärna pajformen stå en stund i kylen igen, för då hasar inte kanterna ner när du bakar av pajen.

Grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Lägg i äppelbitarna och toppa med knäcktoppsmassan.

Grädda pajen i 30-40 minuter, var noga med att kika på pajen då och då så att den inte bränns.

Servera med iskall vaniljglass eller en smarrig kardemummakräm som du gör så här: vispa grädden halvmjuk, rör ner crème fraiche och fortsätt vispa tills du har en fast kräm. Smaka av med kardemumma och socker efter behag. Ställ kallt till servering. 
 

Vintips

Bigi Orvieto Amabile

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.