Puffad torskrygg med tomatsalsa

Hur puffar man en torsk? Enkelt. Skär bara torsken i bitar, vänd dem i en frityrsmet och fritera dem i olja. Resultatet är hög smak och imponerade gäster kring bordet.

Foto: Ulrika Ekblom

Recept: Ernst Kirchsteiger

Det här behöver du

Till fyra personer 

4 bitar torskrygg eller annan vit fisk, à 150 g 
5 dl matolja 
citronklyftor till servering 

Frityrsmet:
2 dl öl eller mineralvatten 
2 dl vetemjöl 
1/2 tsk bikarbonat 
1/2 tsk salt 

Tomatsalsa:
10–15 små färskpotatisar 
1 liter körsbärstomater (gärna i olika färg) 
1 msk tomatpuré 
1 msk flytande honung 
1 msk vit balsamvinäger 
1/2 dl olivolja 
1 knippe gräslök 
1–2 blad hackad färsk spansk körvel (eller 1–2 tsk torkad) 
50 g ärtskott 
Salt och nymald svartpeppar
 

Så här gör du

 1. Skrubba potatisarna till tomatsalsan och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem svalna. Dela tomaterna och lägg dem i en stor skål. Blanda ned tomatpuré, honung, vinäger och olivolja. Blanda ordentligt, gärna med händerna. Hacka gräslöken. Lägg i gräslök, spansk körvel och ärtskott. Skiva ned färskpotatisen i bunken, salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan. (Salladen är godast att servera rumstempererad.)

2. Blanda ingredienserna till frityrsmeten till en pannkaksliknande smet. 

3. Skär fiskbitarna i kuber, cirka 3 × 3 cm. Doppa bitarna i frityrsmeten. 

4. Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 180 grader. Kontrollera temperaturen genom att lägga i en liten brödbit eller en klick frityrsmet – när brödet eller smeten får en fin gyllene färg är temperaturen lagom. 

5. Lägg ned fiskbitarna, några åt gången, i den varma oljan. Fritera bitarna gyllenbruna, i 2–3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Servera omgående tillsammans med tomatsalsa, citronklyftor och ett glas väl kylt
vitt vin.

Vintips

Lancewood Sauvignon Blanc

Läs mer

Bourgogne Ascot & Cie Chardonnay

Läs mer

ERNST Sauvignon Blanc Chardonnay

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.