Älgrostbiff med rostade rotfrukter

Det är något speciellt med viltkött när höstmörkret faller. Bjud på en härlig älgrostbiff med rostade rotfrukter, rödvinssås med lingon, en klick vispat citron- och svampsmör och lite rött i glaset.

Det här behöver du

Till fyra personer

800 g älgrostbiff eller annat mört kött

Rotfrukter:
300 g palsternackor
300 g jordärtskockor 
8 st rödbetor, 4-5 cm
8 st små gula lökar
5 msk olivolja

Svamp- och citronsmör:
175 g smör
100 g Karl-Johansvamp 
(fryst/torkad går bra)
½ dl bladpersilja
1 st citron
1 st schalottenlök 

Rödvinssås:
1 msk råsocker
2 dl rödvin
1½ dl mörk viltbuljong utspädd
20 g smör
100 g lingon
salt/peppar

Så här gör du

1. Bryn älgrostbiffen i stekpanna med smör så att den får fin färg runt om, salta och peppra rikligt runt hela köttbiten.

2. Värm ugnen till 125°C och stek köttet med stektermometer tills innertemperaturen är 53°C, ta ut köttet och låt det vila i rumstemperatur i minst 30 minuter.

3. Skala palsternackor och jordärtskockor, dela i grova bitar. Lägg i långpanna tillsammans med rödbetor samt halverade lökar med skalet kvar. Ringla över olivolja, salta/peppra och sätt in i ugn på 225°C tills grönsakerna är genommjuka. Rödbetorna kan ta lite längre tid, om så - låt de gå längre i ugnen och lyft ut de andra. Skala betorna samt löken.

4. Finhacka schalottenlöken och svampen, fräs tillsammans på låg temperatur i lite olivolja utan att det tar färg. Salta och peppra, låt det svalna.

5. Vispa smöret fluffigt med elvisp, tillsätt ca ½ msk citronjuice samt svampfräset, blanda ihop och smaka av. Lägg smöret i en skål tills servering, smöret skall vara rumstempererat.

6. Smält socker i en kastrull, häll på vinet samt buljongen och koka ner till hälften.

7. Värm på köttet i fem minuter, skiva det tunt.

8. Lägg i en klick smör i rödvinssåsen, mixa med stavmixer och lägg därefter i lingonen.

Servera köttet med rotfrukterna, såsen och det vispade smöret, och toppa allt med nyhackad persilja. 
 

Vintips

Ecoltura Valpolicella

Läs mer

Villa Belvedere Amarone

Läs mer

La Maschera Piemonte Rosso

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.