3 sorters sill till påsk
1. Vegetarisk tomat- och sherrysill på Aubergine
Till Sillen:
1200 gram aubergine
1-2-3 lag
(1 dl ättika, 2 dl socker, 2 dl vatten och 1 dl sherry)
Några korn kryddpeppar
2 lagerblad
6 msk (ungefär) kapris
1 rödlök fint skuren
Till röran:
Fint hackad gräslök
1 dl crème fraîche
Salt
Finhackad dill
1 liten klick tomatpuré
2. Wasabisill
Till sillen:
1 burk 5-minuters sill (i bitar)
2 dl crème fraîche
1 msk majonnäs
2 dryga msk wasabi
1 hel pressad lime
1 kruka gräslök
1 kruka dill
4 cm riven färsk ingefära
Socker och salt
3. Viktors vodkasill
Till Sillen:
1 burk inläggningssill (så kallad 5-minuterssill)
1 tunna skivor av skalet från eko-citron
1 tsk kumminfrön
Lagen:
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten
0,5 dl vodka (naturell)
Vegetarisk tomat- och sherrysill på Aubergine
Börja med att hetta upp olja i din stekpanna, lägg ner en näve kapris och fritera dem tills de är krispiga och frasiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem torka av på hushållspapper.
Skala aubergine och skär den i snygga kuber, fräs den i oljan så den får fin yta, lägg åt sidan. Under tiden kokar du upp en 1-2-3 lag (1 dl socker, 2 dl ättika, 3 dl vatten) lägg ner rödlök, kryddpeppar och lagerblad. När aubergine och kapris är ljumna lägger du ner även dem i lagen.
Låt svalna och blanda sedan till röran, vänd ner auberginesillen i röran och låt stå kallt tills det är dags att servera härligheten.
Wasabisill
Akta dig, den här sillen är min favorit. Den är så totalgod, så du måste tredubbla receptet. För annars tar den slut direkt!
Nu är det bara att röra ihop allt helt enkelt! Men börja med crème fraîche, majonnäs och wasabi, när det är lent och fint, rör du ner resten! Smaka av ordentligt. Det ska vara starkt så det tjongar om det (tycker i alla fall jag…).
Viktors vodkasill
Koka upp lagen och låt den kallna helt. Skölj sillen och lägg sedan ner den i omgångar tillsammans med de tunna citronskivorna och kumminfrön. Häll på lagen och låt stå i minst ett dygn innan servering.