Vinkunskap

Vackra viner från Sydafrika
Från kraftfull shiraz till uppfriskande chenin blanc. Vinlandet Sydafrika har viner och smaker för alla.
Läs mer »»

På besök hos Franschhoek Cellar i Sydafrika
Följ med till vår producent Franschhoek Cellar, som ligger i hjärtat av Coastal Region i Sydafrika.
Läs mer »»

Bella Italia!
Att Italien är molto bella är vi alla överens om. Det är också kontrasternas land med stora skillnader mellan norr och söder.
Läs mer »»

Besök en vingård!
Det kanske känns fjärran med vingårdsbesök i dagens läge. Men det skadar inte att drömma och längta sig bort.
Läs mer »»

Amarone och dess druvor
De flesta av oss känner nog till vinet Amarone. Men vilka druvor används för att framställa en äkta Amarone på?
Läs mer »»

Vi besöker Akarua på Nya Zeeland
Följ med oss till Nya Zeeland när vi hälsar på hos producenten Akarua.
Läs mer »»

Det här är ingen nyhet!
Governo är ett begrepp som dykt upp på en del vinflaskor de senaste åren. Lite som en nyhet. Det är dock inte en nyhet utan en gammal metod att göra vin på, faktiskt flera hundra år gammal.
Läs mer »»

Chablis till höstens skaldjur
Svalt, friskt och som gjort för att möta skaldjur, pinfärsk fisk och värmande grytor med smaker av havet. Chablis är valet i höst.
Läs mer »»

Domaines Paul Mas – med miljön i fokus
Visste du att Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vinregion? Följ med till Frankrike och regionen Languedoc-Roussillon där vi besöker vingården Domaines Paul Mas.
Läs mer »»

Vi hälsar på hos Weingut Leth
Familjefirman Weingut Leth är en stor favorit hos den svenska vinkonsumenten, och även hos oss här på Vinlistans redaktion.
Läs mer »»

Prosecco - kall, nästan torr och nästan gratis
De italienska bubblorna från norra Italien fortsätter sitt segertåg världen över.
Läs mer »»

Vägen mot ekologisk vinodling
Ekologiska, biodynamiska och naturliga produkter med så lite påverkan på miljön och vår planet som möjligt - det vill vi ha!
Läs mer »»

Rosé - det mångsidiga vinet
Allt som krävs är några glimtar sol och plusgrader på termometern för att soltörstande svenskar ska plocka fram vårens vin; rosévinet.
Läs mer »»

Möt våren i vingården
Från vinglaset med ädla droppar är det en lång väg. Vad händer i vingården nu under våren och försommaren?
Läs mer »»

Vinnarviner 2020
Här tipsar vi om fyra vinnarviner från den prestigefulla vintävlingen Vinordic Wine Challenge.
Läs mer »»

Sött vin är gott vin!
Till maten, till desserten och till en solig uteplats eller balkong. Söta viner passar till mycket. Och ofta.
Läs mer »»

Jordmån & väder i Österrike
Österrike - ett rikt land med unik jordmån och även hemlandet för druvan Grüner veltliner, som trivs i den säregna jordmånen löss.
Läs mer »»

När världens främsta Champagne-expert får välja
Richard Juhlin – känd som champagne-expert & världsrekordhållare i antalet provade champagner (till idag 11 688 st).
Läs mer »»

Languedoc - hett, torrt, bubblande och på gång!
Värmande röda, mousserande och spännande vita viner från Frankrikes sydkust. Har du provat vinerna från Languedoc?
Läs mer »»

Vad är en Supertoscanare?
Ni har säkert hört och läst om Supertoscanare någon gång. Kanske till och med smakat. Men vad innebär termen?
Läs mer »»

Château de Saint Cosme
Kärleken och hantverket på vingården Château Saint Cosme från Gigondas i Rhonedalen.
Läs mer »»

Mustig merlot
Fyllig med mjuka tanniner och generös frukt som plommon och blåbär och smaker av örter och gräs. Det är dags för merlot att göra comeback.
Läs mer »»

Nya Zeeland - två öar och många viner
Vad tänker ni på när Nya Zeeland kommer på tals? Små hobbitar och kivifåglar kanske. Tänk ett steg till. Tänk på vin.
Läs mer »»

Värmande viner från Rhônedalen
Få kan konkurrera med den mångfald som Rhônedalen erbjuder.
Läs mer »»

Madeira till julens söta
Hur ofta njuter du av ett glas Madeira? Tänkte väl det. Svaret blir tyvärr ofta ”sällan” eller ”aldrig”. Det ändrar vi på i jul!
Läs mer »»

Nyheter om Weingut Leths stora renoveringsarbete och årets skörd
Hos Weingut Leth tas nya spadtag för att ge mer utrymme för framtidens skördar på vingården.
Läs mer »»

Spago - en snackis
Senaste heta trenden ”spago” har blivit lite av en snackis runt middagsborden. Men, vad är spago egentligen och var kommer det ifrån?
Läs mer »»

Passion och kraftfulla viner
Att göra vin på torkade druvor är en tradition som används sedan länge. Du känner säker till amaronevinerna, men det finns andra som är värda vår uppmärksamhet.
Läs mer »»

Anrika bubblor
Champagnehuset Pommery har en lång historia med Sverige och har varit med på både Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessans bröllop.
Läs mer »»

Syrah eller shiraz?
Pepprigt, mulligt eller fruktigt och mjukt. Druvan syrah anpassar sig efter var den växer. Vad föredrar du?
Läs mer »»

Hållbarhet på allas läppar
Du har säkert hört talas om ekologiskt och biodynamiskt när det handlar om vin. Nu är det dags att ta en titt på nästa steg: Hållbarhet.
Läs mer »»

Italien – en vindjungel av druvor
Att Italien är ett avlångt och vidsträckt land det vet vi redan. Men att landet har en mängd olika inhemska druvor är nog en nyhet för många. Omkring 1000 sorter sägs det. Eller kanske mer.
Läs mer »»

Kungliga champagnen stolt guldvinnare!
Vi presenterar: Guldvinnare i kategorin Rosé Champagne, enligt Decanter 2019. Förlåt att vi skryter lite, men när man är kungligt stolt vill man ju berätta för sina vänner. Dig till exempel.
Läs mer »»

Vad innebär veganvin?
Ekologiska viner, biodynamiska produkter och nu veganvin. Det är inte lätt att följa med i vindjungeln. Vinlistan reder ut begreppen.
Läs mer »»

Rosa viner lockar året om
Sommar, sol och lediga dagar lockar till rosévin. Än finns det gott om fina dagar att njuta av det populära rosévinet.
Läs mer »»

Sherry – till allt. Och lite till.
Hur ofta dricker du sherry? Eller ska vi vända på frågan - har du druckit sherry någon gång? Om inte, är det dags att ge sig in denna spännande dryckesvärld.
Läs mer »»

Ingen torka på torkade druvor
De torkade druvorna, gjorda enligt appassimento-metoden, fortsätter att vara på allas läppar. Och i vinglas. Perfekt till sommarens grillkvällar!
Läs mer »»

En revolutionerande vinidé
Visste du att man från början inte sålde Amaroneviner, utan bara drack det hemma? Upptäck Amarones stolta historia!
Läs mer »»

Prosecco - omåttligt poppis
Prosecco har tagit hela vinvärlden med storm. Det är idag världens mest exporterade mousserande vin. Men vet du vad det är som gjort Prosecco så populärt?
Läs mer »»

Upptäck påvens nya slott
Chateauneuf-du-Pape betyder påvens nya slott och syftar på de slott som påvarna spenderade sina lediga sommardagar i under 1300-talet. Fint ska det vara om man är påve.
Läs mer »»

Ljudet av firande och fest!
Det är något alldeles extra med ljudet av en champagnekork som poppas. Det är ljudet för firande, fest och goda, krispiga bubblor. Tveklöst en av världens mest lyxiga drycker.
Läs mer »»

Det perfekta vårvinet
Så här års börjar maten ofta bli lättare och i glaset önskar många därför pigga vita viner. Vi har tips på de vårigaste vintyperna – i kombination med härlig vårmat.
Läs mer »»

Tango och grillfest
Tango, stora grillfester och passion. Argentina är väl värt att bekanta sig närmare med, inte minst när det gäller den stora bredden av viner.
Läs mer »»

Frankrikes bästa vinproducent!
Domaines Paul Mas har precis utsetts till Frankrikes bästa vinproducent. Bekanta dig med en av södra Frankrikes främsta vingårdar – och de prisvinnande smakerna!
Läs mer »»

Kärt barn med många namn
Den spanska druvan tempranillo är tveklöst en av de viktigaste druvorna i Spanien. För att inte säga hela vinvärlden. Den innehar också, tveklöst, ett rekord i antal synonymer.
Läs mer »»

Toscana - regionen som har allt
Böljande vinfält, cypresser, pittoreska byar, bastflaskor och bistecca fiorentina. Toscana är både vackert, genuint och klassiskt.
Läs mer »»

Chardonnays många ansikten
”Jag dricker inte chardonnay, men ett glas Chablis går ner”. Har du hört den förr? De flesta älskar nog chardonnay egentligen – det gäller bara att välja rätt vin.
Läs mer »»

Pigg, frisk och lättgillad!
Kiwi, nyklippt gräs, krusbär, burksparris, nässlor och kattkiss på svartvinbärsbuske. Sauvignon blanc är en druva som många faller för.
Läs mer »»

Ett Eko i vinvärlden
Ekologiska produkter är på allas läppar idag. Men hur ser det ut i glasen? Dricks det mer ekologiska viner och vilka bör man hålla ögonen på?
Läs mer »»

Osvenskt stolt guldvinnare
Låt oss presentera: Årets vin(n)are i kategorin vitt vin. Lite osvenskt och skrytsamt kanske – men är man stolt så vill man ju gärna berätta för de man gillar. Dig till exempel.
Läs mer »»

Champagne vs Prosecco
Vem vinner bubbel-kampen? En bubblig och fräsch prosecco eller en komplex och elegant Champagne? Ursprung, prislapp och ditt val av mat spelar in när du ska fatta ditt beslut.
Läs mer »»

Kryddig druva i Österrike
Vet du vilken druva som har smaker av peppar, aprikos och grapefrukt? Läs mer för att få svaret då vi besöker landet med en vinproduktion av högsta klass.
Läs mer »»

Framtidens vingårdar
I södra Frankrike sprudlar idéer och nytänkande inom vinnäringen. Många vinproducenter brinner för miljöfrågan som blir allt viktigare vid valet av vin.
Läs mer »»

Den gulögda pingvinen
I motsats till vad många tror så är Nya Zeeland och Sverige inte varandras antipoder, det vill säga den plats man kommer till om man gräver sig genom jordklotet.
Läs mer »»

Frankrikes dolda tillgångar
Mellan Pyrenéerna och Provençe hittar vi ett stort antal innovativa vinodlare som gärna tar ut svängarna. De står för en vin-renässans i Frankrike med sitt nytänkande.
Läs mer »»

Nya världen
Med kompassen mot Nya Världen. I vinvärlden delar man upp vinländer i ”Gamla världen” och ”Nya världen”. Så vad betyder detta för alla viner som produceras utanför Europa?
Läs mer »»