Vinkunskap

10-ar-pa-hyllan-hur-kanns-det-vi-fragar-ernst

10 år på hyllan. Hur känns det? Vi frågar Ernst

ERNST röda vin har funnits i över 10 år på Systembolaget och vi passar på att fråga Ernst Kirchsteiger...
Läs mer »»

vinets-antagonister

Vinets Antagonister

Detta med att kombinera mat och vin behöver inte gå överstyr och bli överdrivet tekniskt eller svårt. Man gillar vad man gillar...
Läs mer »»

spannande-druva-med-lang-historia

Spännande druva med lång historia

Pinot noir är en av de druvor vi har odlat längst i världen vilket egentligen är lite märkligt – den är nämligen en...
Läs mer »»

pinot-noir-en-lattviktare-med-pondus

Pinot noir - en lättviktare med pondus

Pinot noir. Denna enormt älskade men oerhört kluriga druva. Svårodlad och bångstyrig som få ger den vinbonden...
Läs mer »»

orange-fargen-vi-har-kommit-att-alska

Orange – färgen vi har kommit att älska

Naturvin är det gamla sättet att göra viner, menar vissa. Andra menar att det är ett nytt påfund som har...
Läs mer »»

vin-till-pasksillen

Vin till påsksillen?

Att servera vin med påskens inlagda sill kan verka utmanande för vissa, men är det verkligen så? Genom att välja ett vitt vin med...
Läs mer »»

rieslingdruvan-och-dess-stilar

Rieslingdruvan och dess stilar

Druvan riesling har högt anseende och trivs allra bäst i svala klimat. Rätt odlad och framställd ger druvan dock några...
Läs mer »»

italien-spritz-trendar

Italien - Spritz trendar

Aperitivo Spritz har fått ett uppsving de senaste åren. Den trendar på nästan varje uteservering både i Sverige och sitt...
Läs mer »»

bitter-varfor-finns-stilen

Bitter, varför finns stilen?

Varför är smaken ”bitter” så svår att tycka om och vad kan den egentligen tillföra i en dryck? Våra instinkter säger åt...
Läs mer »»

varfor-valja-alkoholfritt-vin-istallet-for-vatten

Varför välja alkoholfritt vin istället för vatten?

Självklart går det finfint att njuta av vårt formidabla svenska vatten till maten eller lyxa till...
Läs mer »»

richard-juhlin-ikonen-gor-alkoholfritt-vin

Richard Juhlin – ikonen gör alkoholfritt vin

Är det en vinexpert man bör känna till så är det vår svenska stolthet Richard Juhlin. Han har inte bara...
Läs mer »»

champagne-som-maltidsdryck

Champagne som måltidsdryck

Champagne. Detta ljuvliga vin som andas finess, flärd och som sveper in som en frisk fläkt av dekadens var än flaskan...
Läs mer »»

inte-maste-du-dricka-champagne-pa-nyar

Inte måste du dricka champagne på nyår!

Det finns en massa goda alternativ på dryckjom till nyårsfirandet om den näst intill obligatoriska champagnen...
Läs mer »»

ripasso-en-gemytlig-vinstil

Ripasso – en gemytlig vinstil

Amarone är ett vin som vi svenskar har tagit till hjärtat ordentligt. Kanske för att de passar extra väl in på bordet...
Läs mer »»

viner-i-varldsklass

Viner i världsklass

I undersköna Italien har det kulinariska huvudrollen. Landet är inte bara andlöst vackert, utan bjuder även på ett kök av guds...
Läs mer »»

lar-dig-mer-om-andalusien

Lär dig mer om Andalusien

Södra Spanien har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet hade de kringresande fenicierna vinproduktionen igång...
Läs mer »»

struktur-i-norra-spanien

Struktur i norra Spanien

Spanien är ett av världens största vinländer både till kvantitet och kvalitet. Faktum är att ur en synvinkel är landet störst...
Läs mer »»

vin-svamp-och-ost-kombinera-ratt

Vin, svamp och ost - kombinera rätt

Vin har varit en måltidsdryck i tusentals år och har många olika komponenter som hittar naturliga bryggor till...
Läs mer »»

lar-dig-allt-om-vinsortimenten

Lär dig allt om vinsortimenten

På Systembolaget kan du handla enligt det fasta, det tillfälliga eller beställningssortimentet. Dessutom har du...
Läs mer »»

vin-till-skaldjur

Vinval till umami

Skaldjur är något av det godaste man kan njuta av och skapar flärd till alla olika festligheter och årstider. Men vilket vin passar...
Läs mer »»

svenska-ostron-vin

Rätt smak till svenska ostron

Ostrea Edulis heter den platta och möjligen till utseendet oansenliga delikatess som är den ursprungliga europeiska...
Läs mer »»

vitt-vin-till-kott

Fungerar vitt vin till kött?

En gammal beprövad devis är ”vitt vin till fisk” och ”rött vin till kött”. Det ligger absolut en hel del i de...
Läs mer »»

rott-vin-till-fisk

Att våga rött vin till fisk

Det är lätt att förstå varför de klassiska kombinationerna av vitt vin till fisk har uppstått, eftersom det är en härlig...
Läs mer »»

petflaskan-klimatsmart-och-hallbar

Vin i PET-flaska – en hållbar lösning

PET vinner mer och mer mark även som flaska för vin. Formatet är något som många har åsikter om och kanske till...
Läs mer »»

kryddhetta-och-vin

Så fungerar vinet till hetta

Att njuta av vin och mat behöver inte nödvändigtvis vara en hel vetenskap, men få saker ställer till det så som...
Läs mer »»

restips-italien-valdobbiadene

Restips Italien – Valdobbiadene

Dagslånga utflykter, vandringar och smakrika traditioner – i Valdobbiadene hittar du vackra vingårdar och ändlösa vyer...
Läs mer »»

kvalitet-fran-osterrike

Vintraditioner som imponerar

Österrike är ett vinland med gammal och stolt tradition som går tillbaka till 600-talet och troligen längre än så...
Läs mer »»

smakbryggor-sparris-och-vin

Så kombinerar du vin med sparris

Skapa en smakbrygga mellan drycken och vårens primörer. Här hittar du mer om vilka druvor som passar bäst till...
Läs mer »»

klimatsmart-och-hallbart-med-box

Klimatsmart och hållbart med box

Hänsynen till vår miljö blir allt viktigare. Och det brådskar. Men vilken vinförpackning är klimatsmartast, och...
Läs mer »»

druvskola-shiraz-och-cabernet

Druvskola – shiraz och cabernet

Lär dig mer om två av de mest populära druvsorterna, shiraz – tät, fyllig med kvardröjande känsla och cabernet...
Läs mer »»

guldkorn-i-vintermorkret

Guldkorn i vintermörkret

Vi tipsar om några guldkorn i vintermörkret. Ljuset börjar sakta återvända, och tar över från det slukande mörker vi varit...
Läs mer »»

vit-manad-alkoholfritt-pa-det-nya-aret

Vit månad – alkoholfritt på det nya året

Januari. En månad att smälta mängder av intryck från julfirande, nyårskalasande och trettonhelgsfestande. För...
Läs mer »»

vinets-historia-och-vinets-dag-i-januari

Vinets Historia och Vinets Dag i januari

Vin har framställts i många tusen år. Faktum är att arkeologiska bevis styrker att vin framställdes 6 000 år...
Läs mer »»

hur-ser-en-helt-vanlig-dag-ut-i-en-champagneexperts-liv

Hur ser en helt vanlig dag ut i en champagneexperts liv?

Var kommer intresset ifrån och hur i hela friden kan man hålla reda på smaker och dofter på...
Läs mer »»

sol-varme-i-morka-blota-och-graa-tider

Sol & värme i mörka, blöta och gråa tider

Det kanske känns lite konstigt för dig att läsa om värme och sol, nu när vi går mot mörka, blöta och gråa...
Läs mer »»

spanien-resereportage

Har du satt Jerez på din bucketlista än?

Om inte så är det dags. I de flesta av Spaniens vinregioner producerar man söta viner, men på den svenska...
Läs mer »»