Vinkunskap

Vin, svamp och ost - kombinera rätt
Muscadet och vitmögel, kanske på en smörstekt brioche? Här tittar vi närmare på vin och mat och kombinationer som...
Läs
mer »»

Lär dig allt om vinsortimenten
Vad betyder de olika sortimenten på Systembolaget egentligen och hur ska du tänka när du handlar via dem? Vi reder ut...
Läs
mer »»

Vinval till umami
Skaldjur är något av det godaste man kan njuta av och skapar flärd till alla olika festligheter och årstider. Men vilket vin passar...
Läs
mer »»

Rätt smak till svenska ostron
Lär dig snabbt och lätt om ostron och perfekta vinkombinationer till läckerbitarna från havet.
Läs
mer »»

Fungerar vitt vin till kött?
De flesta har lärt sig att vitt vin ska vara till fisk och rött vin till kött – men så enkelt är det inte. Här får du...
Läs
mer »»

Att våga rött vin till fisk
För den som vågar bryta traditionerna till fisken och ge sig ut på okänd mark rekommenderar vi att servera ett örtigt...
Läs
mer »»

Vin i PET-flaska – en hållbar lösning
När det gäller vin i PET-flaska har många åsikter, men oavsett motståndet är det en både praktisk och hållbar...
Läs
mer »»

Så fungerar vinet till hetta
Att kombinera kryddhetta på tallriken med vin i glaset är som bekant inte det enklaste. Här tar vi en titt på hur vi kan...
Läs
mer »»

Restips Italien – Valdobbiadene
Dagslånga utflykter, vandringar och smakrika traditioner – i Valdobbiadene hittar du vackra vingårdar och ändlösa vyer...
Läs
mer »»

Prosecco – Vinlistan reder ut
Vill du veta mer om det mest sålda mousserande vinet i världen? Den beryktade Proseccon kommer från ett område så...
Läs
mer »»

Vintraditioner som imponerar
Österrike är ett vinland med gammal och stolt tradition som går tillbaka till 600-talet och troligen längre än så...
Läs
mer »»

Så kombinerar du vin med sparris
Skapa en smakbrygga mellan drycken och vårens primörer. Här hittar du mer om vilka druvor som passar bäst till...
Läs
mer »»

Klimatsmart och hållbart med box
Hänsynen till vår miljö blir allt viktigare. Och det brådskar. Men vilken vinförpackning är klimatsmartast, och...
Läs
mer »»

Druvskola – shiraz och cabernet
Lär dig mer om två av de mest populära druvsorterna, shiraz – tät, fyllig med kvardröjande känsla och cabernet...
Läs
mer »»

Guldkorn i vintermörkret
Vi tipsar om några guldkorn i vintermörkret. Ljuset börjar sakta återvända, och tar över från det slukande mörker vi varit...
Läs
mer »»

Extrem vinodling och alpviner
Olika varianter av extrem vinodling går att finna i delar av vinvärlden med speciella förutsättningar. Odlingar på hög...
Läs
mer »»

Vit månad – alkoholfritt på det nya året
Januari. En månad att smälta mängder av intryck från julfirande, nyårskalasande och trettonhelgsfestande. För...
Läs
mer »»

Vinets Historia och Vinets Dag i januari
Vin har framställts i många tusen år. Faktum är att arkeologiska bevis styrker att vin framställdes 6 000 år...
Läs
mer »»

Hur ser en helt vanlig dag ut i en champagneexperts liv?
Var kommer intresset ifrån och hur i hela friden kan man hålla reda på smaker och dofter på...
Läs
mer »»

Sol & värme i mörka, blöta och gråa tider
Det kanske känns lite konstigt för dig att läsa om värme och sol, nu när vi går mot mörka, blöta och gråa...
Läs
mer »»

Har du satt Jerez på din bucketlista än?
Om inte så är det dags. I de flesta av Spaniens vinregioner producerar man söta viner, men på den svenska...
Läs
mer »»

Tips på viner som finns att beställa i BS
Har du tänkt testa att beställa något från beställningssortimentet så kika gärna på våra tips för...
Läs
mer »»

Hur gör man för att beställa från BS?
Beställningssortimentet, eller BS som det gärna förkortas, är en riktig skattkammare för vinsamlaren och...
Läs
mer »»

Ny årgång lanseras – Intervju med Franz Leth från Österrike
Tidigare i år, precis när den nya årgången av vinerna från Weingut Leth började säljas här...
Läs
mer »»

Österrikes spännande druvor
Grüner veltliner har du kanske redan hört talas om, och även smakat på. Men det är bara början på Österrikes spännande...
Läs
mer »»

Vinlandet Australien
Stora fylliga viner på shiraz och smörig ekfatslagrad chardonnay. Så kunde man sammanfatta vinstilen i Australien, i alla fall...
Läs
mer »»

Söta bubblor från Australien
Äntligen sommar, en tid för ledighet och njutning. Helst utomhus och kanske med ett glas lätt bubblande vin? Söta och...
Läs
mer »»

Jordmånen och vinet
Det är långt ifrån endast klimatet, druvorna och vinproducenten som skapar ett vin. Jordmånen har en hel del att säga till om...
Läs
mer »»

Vinresa till Bourgogne
Världen öppnar upp och det är äntligen lättare och framför allt tillåtet att resa igen. Varför inte börja planera en vinresa...
Läs
mer »»

Languedoc – regionen, maten och vinerna
Languedoc i södra Frankrike är en del av Languedoc-Roussillon, som tack vare sin enorma yta utgör Frankrikes...
Läs
mer »»

Lär dig läsa en tysk vinetikett
Vad är det i flaskan, vad betyder alla ord och hur är stilen på vinet?
Läs
mer »»

Goda spanska viner
Från Spanien kommer många goda viner och här på Vinlistan kan du läsa om några av våra viner som t ex Marqués de Cáceres från Rioja...
Läs
mer »»

Champagne och de (o)kända druvorna
Vet du vilka druvor som är tillåtna inom framställningen av champagne?
Läs
mer »»

Vi träffar Alejandra Ríofrio, vinmakare på Navarro Correas i Argentina
En historia som såg sin början i Mendoza för över 200 år sedan – idag en...
Läs
mer »»

Vackra Valpolicella
Valpolicella, vinområdet i regionen Venetien, är så mycket mer än bara Amarone.
Läs
mer »»

Skördetider för vingårdarna i Europa
Det är dags för skördefest! Från slutet av augusti och ända in i november är tiden för skörd i Europas vingårdar.
Läs
mer »»