Vinkunskap

Restips Italien – Valdobbiadene
Dagslånga utflykter, vandringar och smakrika traditioner – i Valdobbiadene hittar du vackra vingårdar och ändlösa vyer över det italienska landskapet.
Läs
mer »»

Prosecco – Vinlistan reder ut
Vill du veta mer om det mest sålda mousserande vinet i världen? Den beryktade Proseccon kommer från ett område så vackert att det världsarvsklassats av UNESCO.
Läs
mer »»

Så kombinerar du vin med sparris
Skapa en smakbrygga mellan drycken och vårens primörer. Här hittar du mer om vilka druvor som passar bäst till sparris – och hur du kombinerar dem.
Läs
mer »»

Vintraditioner som imponerar
Mineralrik jord och ett klimat med utpräglade årstider – kanske är det därför vinerna från trakten är så eftertraktade. Följ med till traditionernas Österrike.
Läs
mer »»

Klimatsmart och hållbart med box
Hänsynen till vår miljö blir allt viktigare. Och det brådskar. Men vilken vinförpackning är klimatsmartast, och vilken bör vi undvika?
Läs
mer »»

Druvskola – shiraz och cabernet
Lär dig mer om två av de mest populära druvsorterna, shiraz – tät, fyllig med kvardröjande känsla och cabernet sauvignon – en beundrad mörk druva.
Läs
mer »»

Guldkorn i vintermörkret
Vi tipsar om några guldkorn i vintermörkret. Ljuset börjar sakta återvända, och tar över från det slukande mörker vi varit inbäddade i under de ljusfattiga månaderna november, december och januari. Dock är det en bit kvar även om vi, så att säga, ser ljuset i tunneln.
Läs
mer »»

Extrem vinodling och alpviner
Olika varianter av extrem vinodling går att finna i delar av vinvärlden med speciella förutsättningar. Odlingar på hög höjd är ofta en krävande utmaning för vinodlaren och alpviner har fått mycket fokus på senare tid.
Läs
mer »»

Vit månad – alkoholfritt på det nya året
Januari. En månad att smälta mängder av intryck från julfirande, nyårskalasande och trettonhelgsfestande. För kontemplation och återhållsamhet. En månad vi gärna sparar in lite på utgifterna efter storhelgernas utsvävningar.
Läs
mer »»

Vinets Historia och Vinets Dag i januari
Vin har framställts i många tusen år. Faktum är att arkeologiska bevis styrker att vin framställdes 6 000 år f.Kr i lerkärl, så kallade amforor. Förmodligen har man dock odlat och framställt vin mycket längre än så, kanske till och med ända tillbaka till när vi människor blev bofasta.
Läs
mer »»

Hur ser en helt vanlig dag ut i en champagneexperts liv?
Var kommer intresset ifrån och hur i hela friden kan man hålla reda på smaker och dofter på allt man provar? För att få svar på det här och lite till samtalade jag med Richard Juhlin, världens främste champagneexpert. Han var på väg hem från Arlanda via Norge och Schweiz och jag satt i mitt kök.
Läs
mer »»

Sol & värme i mörka, blöta och gråa tider
Det kanske känns lite konstigt för dig att läsa om värme och sol, nu när vi går mot mörka, blöta och gråa tider här i Sverige. Men på andra sidan jordklotet, närmare bestämt i Australien börjar det närma sig sommar.
Läs
mer »»

Har du satt Jerez på din bucketlista än?
Om inte så är det dags. I de flesta av Spaniens vinregioner producerar man söta viner, men på den svenska marknaden känner vi nog mest till sherryn, ett starkvin som tillverkas i södra Spanien runt städerna Jerez, El Puerto de Santa Maria och Sanlucar de Barrameda.
Läs
mer »»

Tips på viner som finns att beställa i BS
Har du tänkt testa att beställa något från beställningssortimentet så kika gärna på våra tips för inspiration. Kanske hittar du ett guldkorn för din vinkällare eller nästa finmiddag.
Läs
mer »»

Hur gör man för att beställa från BS?
Beställningssortimentet, eller BS som det gärna förkortas, är en riktig skattkammare för vinsamlaren och vinälskaren. Men hur gör man för att beställa vin från detta sortiment, och hur lång tid tar det?
Läs
mer »»

Ny årgång lanseras – Intervju med Franz Leth från Österrike
Tidigare i år, precis när den nya årgången av vinerna från Weingut Leth började säljas här hemma i Sverige träffade vi Franz Leth för en pratstund om senaste årgången, certifieringar och annat viktigt som står högt upp på en vingårds agenda. Sätt dig till rätta och läs intervjun med Franz Leth från Österrike.
Läs
mer »»

Österrikes spännande druvor
Grüner veltliner har du kanske redan hört talas om, och även smakat på. Men det är bara början på Österrikes spännande värld av druvor.
Läs
mer »»

Nya årgången på hyllan från Weingut Leth – 2021
Prisbelönta, ekologiska och efterfrågade – första årgången av ekologiskt vin från österrikiska vinhuset Weingut Leth finns nu på Systembolagets hyllor. Inte nog med det, i årets upplaga av Vinordic Wine Challenge, som utser Sveriges mest prisvärda viner, kom två av Weingut Leths viner i topp!
Läs
mer »»

Vinlandet Australien
Stora fylliga viner på shiraz och smörig ekfatslagrad chardonnay. Så kunde man sammanfatta vinstilen i Australien, i alla fall för 20-30 år sedan.
Fylliga viner med mycket frukt och smak finns kvar. Men istället för att enbart fokusera på att kvantitet har man ökat kvalitén och även börjat experimentera med nya och spännande internationella druvor.
Läs
mer »»

Söta bubblor från Australien
Äntligen sommar, en tid för ledighet och njutning. Helst utomhus och kanske med ett glas lätt bubblande vin? Söta och lätt pärlande bubblor. Solmogna jordgubbar, rabarber, mogna stenfrukter och vit choklad, en smak av sommar helt enkelt.
Läs
mer »»

Jordmånen och vinet
Det är långt ifrån endast klimatet, druvorna och vinproducenten som skapar ett vin. Jordmånen har en hel del att säga till om också!
Läs
mer »»

Vinresa till Bourgogne
Världen öppnar upp och det är äntligen lättare och framför allt tillåtet att resa igen. Varför inte börja planera en vinresa till ett av de bästa distrikten i Frankrike – Bourgogne?
Läs
mer »»

Languedoc – regionen, maten och vinerna
Languedoc i södra Frankrike är en del av Languedoc-Roussillon, som tack vare sin enorma yta utgör Frankrikes största vinområde.
Läs
mer »»

Området Valtellina – maten & vinet
Följ med till Valtellina, smaka på områdets viner och härligt rustika mat.
Läs
mer »»

Smaka på druvan nebbiolo
I norra Italien, särskilt i regionerna Piemonte och Lombardiet, finns en druva med friska tanniner, hög syra och röda syrliga bär. Den går under namnet nebbiolo.
Läs
mer »»

Lär dig läsa en tysk vinetikett
Vad är det i flaskan, vad betyder alla ord och hur är stilen på vinet?
Läs
mer »»

Goda spanska viner
Från Spanien kommer många goda viner och här på Vinlistan kan du läsa om några av våra viner som t ex Marqués de Cáceres från Rioja och Cuco sherry från Barbadillo.
Läs
mer »»

Champagne och de (o)kända druvorna
Vet du vilka druvor som är tillåtna inom framställningen av champagne?
Läs
mer »»

Vi träffar Alejandra Ríofrio, vinmakare på Navarro Correas i Argentina
En historia som såg sin början i Mendoza för över 200 år sedan – idag en framgångssaga. Det hela började så tidigt som 1798 när vingårdens grundare Juan Dios Correas planterade de första vinstockarna i Mendoza, Argentinas främsta vinregion.
Läs
mer »»

Passion och kraftfulla viner
Att göra vin på torkade druvor är en tradition som används sedan länge. Du känner säker till amaronevinerna, men det finns andra som är värda vår uppmärksamhet.
Läs
mer »»

Amarone och dess druvor
De flesta av oss känner nog till vinet Amarone. Men vilka druvor används för att framställa en äkta Amarone på?
Läs
mer »»

Bolla – historisk årgång skördas
Dras med och känn historiens vingslag från 1883 i en minifilm från vingårdarna i Valpolicella.
Läs
mer »»

Vackra Valpolicella
Valpolicella, vinområdet i regionen Venetien, är så mycket mer än bara Amarone.
Läs
mer »»

Skördetider för vingårdarna i Europa
Det är dags för skördefest! Från slutet av augusti och ända in i november är tiden för skörd i Europas vingårdar.
Läs
mer »»

Bourgogne - beundrat och komplext
Bourgogne är ett av världens mest beundrade vindistrikt. Om inte det mest beundrade.
Läs
mer »»

På besök hos Patriarche Père & Fils
Följ med när vi hälsar på Patriarche Père & Fils, som ligger i Beaune i hjärtat av Bourgogne.
Läs
mer »»

Chablis till höstens skaldjur
Svalt, friskt och som gjort för att möta skaldjur, pinfärsk fisk och värmande grytor med smaker av havet. Chablis är valet i höst.
Läs
mer »»

Säg hola till vår producent i Rioja!
Säg hola till vår producent i Rioja – Marqués de Cáceres! Marqués de Cáceres är en riktig klassiker i Rioja. En tidlös producent som ändå vågar ta ut svängarna.
Läs
mer »»

Gamla lagar och nya regler i Rioja
Det finns gott om lagar och regler i vinbranschen och olika vinområden. Regionen Rioja i Spanien är inget undantag.
Läs
mer »»

Prosecco har blivit rosa
Prosecco fortsätter att vara bubblande, frisk och ljus. Och väldigt populär. Numera är den även rosa!
Läs
mer »»

Det bubblar i världen
Vare sig vi befinner oss i Italien, Spanien eller Frankrike – det finns alltid en sort, eller flera, av mousserande vin.
Läs
mer »»

Rosa tider!
Sommartider innebär rosétider. Trenden med ljusrosa roséviner består, men nog börjar det se lite mer färgglatt ut i glasen?
Läs
mer »»

Läckra Languedoc!
Bland böljande vinfält och mängder med sol – välkommen till Frankrikes största vinområde.
Läs
mer »»

Verdejo – en välsmakande skönhet
Spanien har en mängd inhemska druvor och förknippas ofta med röda viner. Idag tar vi istället en titt på den vita sidan av landets vinvärld.
Läs
mer »»

Följ med till Rueda!
Rioja, Jerez, Barcelona och Baskien i all ära. De är kända och omtalade platser och städer i Spanien, som många nog redan har besökt. Idag åker vi till Rueda istället.
Läs
mer »»

Har årgången någon betydelse?
Spelar det någon roll om det står år 2017 eller 2019 på vinflaskan? Årgången har betydelse, men inte överallt. Växtsäsongen och klimatet kan variera stort från år till år. Från sol till regn och rusk.
Läs
mer »»

Intervju med Franz Leth
Det är vår och snart dags för den nya årgången 2020 från Weingut Leth att lanseras. Vi tog kontakt med Franz Leth, på familjevingården i Österrike för att prata om den nya årgången, god mat till Leth-vinerna och framtiden.
Läs
mer »»

Mäktiga malbec
En druva som härstammar från franska Bordeaux, men som har hittat hem i Argentina. Passar till saftiga stekar eller kanske en asado – ordet för grill på argentinska. Med sina aromer av plommon, kryddor, jordgubbar och viol är den en smaksensation för gommen.
Läs
mer »»

På besök hos Navarro Correas
Hos en av Argentinas största vinproducenter finns ett brett utbud av viner för alla smaker. Här tar man gärna emot besök och ger guidade turer bland vinrankorna.
Läs
mer »»

Vackra viner från Sydafrika
Från kraftfull shiraz till uppfriskande chenin blanc. Vinlandet Sydafrika har viner och smaker för alla.
Läs
mer »»

På besök hos Franschhoek Cellar i Sydafrika
Följ med till vår producent Franschhoek Cellar, som ligger i hjärtat av Coastal Region i Sydafrika.
Läs
mer »»

Bella Italia!
Att Italien är molto bella är vi alla överens om. Det är också kontrasternas land med stora skillnader mellan norr och söder.
Läs
mer »»

Besök en vingård!
Det kanske känns fjärran med vingårdsbesök i dagens läge. Men det skadar inte att drömma och längta sig bort.
Läs
mer »»

Vi besöker Akarua på Nya Zeeland
Följ med oss till Nya Zeeland när vi hälsar på hos producenten Akarua.
Läs
mer »»

Det här är ingen nyhet!
Governo är ett begrepp som dykt upp på en del vinflaskor de senaste åren. Lite som en nyhet. Det är dock inte en nyhet utan en gammal metod att göra vin på, faktiskt flera hundra år gammal.
Läs
mer »»

Domaines Paul Mas – med miljön i fokus
Visste du att Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vinregion? Följ med till Frankrike och regionen Languedoc-Roussillon där vi besöker vingården Domaines Paul Mas.
Läs
mer »»

Vi hälsar på hos Weingut Leth
Familjefirman Weingut Leth är en stor favorit hos den svenska vinkonsumenten, och även hos oss här på Vinlistans redaktion.
Läs
mer »»

Prosecco - kall, nästan torr och nästan gratis
De italienska bubblorna från norra Italien fortsätter sitt segertåg världen över.
Läs
mer »»

Vägen mot ekologisk vinodling
Ekologiska, biodynamiska och naturliga produkter med så lite påverkan på miljön och vår planet som möjligt - det vill vi ha!
Läs
mer »»

Rosé - det mångsidiga vinet
Allt som krävs är några glimtar sol och plusgrader på termometern för att soltörstande svenskar ska plocka fram vårens vin; rosévinet.
Läs
mer »»

Möt våren i vingården
Från vinglaset med ädla droppar är det en lång väg. Vad händer i vingården nu under våren och försommaren?
Läs
mer »»

Vinnarviner 2020
Här tipsar vi om fyra vinnarviner från den prestigefulla vintävlingen Vinordic Wine Challenge.
Läs
mer »»

Sött vin är gott vin!
Till maten, till desserten och till en solig uteplats eller balkong. Söta viner passar till mycket. Och ofta.
Läs
mer »»

Jordmån & väder i Österrike
Österrike - ett rikt land med unik jordmån och även hemlandet för druvan Grüner veltliner, som trivs i den säregna jordmånen löss.
Läs
mer »»

När världens främsta Champagne-expert får välja
Richard Juhlin – känd som champagne-expert & världsrekordhållare i antalet provade champagner (till idag 11 688 st).
Läs
mer »»

Languedoc - hett, torrt, bubblande och på gång!
Värmande röda, mousserande och spännande vita viner från Frankrikes sydkust. Har du provat vinerna från Languedoc?
Läs
mer »»

Vad är en Supertoscanare?
Ni har säkert hört och läst om Supertoscanare någon gång. Kanske till och med smakat. Men vad innebär termen?
Läs
mer »»

Château de Saint Cosme
Kärleken och hantverket på vingården Château Saint Cosme från Gigondas i Rhonedalen.
Läs
mer »»

Mustig merlot
Fyllig med mjuka tanniner och generös frukt som plommon och blåbär och smaker av örter och gräs. Det är dags för merlot att göra comeback.
Läs
mer »»

Nya Zeeland - två öar och många viner
Vad tänker ni på när Nya Zeeland kommer på tals? Små hobbitar och kivifåglar kanske. Tänk ett steg till. Tänk på vin.
Läs
mer »»

Värmande viner från Rhônedalen
Få kan konkurrera med den mångfald som Rhônedalen erbjuder.
Läs
mer »»

Madeira till julens söta
Hur ofta njuter du av ett glas Madeira? Tänkte väl det. Svaret blir tyvärr ofta ”sällan” eller ”aldrig”. Det ändrar vi på i jul!
Läs
mer »»

Nyheter om Weingut Leths stora renoveringsarbete och årets skörd
Hos Weingut Leth tas nya spadtag för att ge mer utrymme för framtidens skördar på vingården.
Läs
mer »»

Spago - en snackis
Senaste heta trenden ”spago” har blivit lite av en snackis runt middagsborden. Men, vad är spago egentligen och var kommer det ifrån?
Läs
mer »»

Anrika bubblor
Champagnehuset Pommery har en lång historia med Sverige och har varit med på både Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessans bröllop.
Läs
mer »»

Syrah eller shiraz?
Pepprigt, mulligt eller fruktigt och mjukt. Druvan syrah anpassar sig efter var den växer. Vad föredrar du?
Läs
mer »»

Hållbarhet på allas läppar
Du har säkert hört talas om ekologiskt och biodynamiskt när det handlar om vin. Nu är det dags att ta en titt på nästa steg: Hållbarhet.
Läs
mer »»

Italien – en vindjungel av druvor
Att Italien är ett avlångt och vidsträckt land det vet vi redan. Men att landet har en mängd olika inhemska druvor är nog en nyhet för många. Omkring 1000 sorter sägs det. Eller kanske mer.
Läs
mer »»

Kungliga champagnen stolt guldvinnare!
Vi presenterar: Guldvinnare i kategorin Rosé Champagne, enligt Decanter 2019. Förlåt att vi skryter lite, men när man är kungligt stolt vill man ju berätta för sina vänner. Dig till exempel.
Läs
mer »»

Vad innebär veganvin?
Ekologiska viner, biodynamiska produkter och nu veganvin. Det är inte lätt att följa med i vindjungeln. Vinlistan reder ut begreppen.
Läs
mer »»

Rosa viner lockar året om
Sommar, sol och lediga dagar lockar till rosévin. Än finns det gott om fina dagar att njuta av det populära rosévinet.
Läs
mer »»

Sherry – till allt. Och lite till.
Hur ofta dricker du sherry? Eller ska vi vända på frågan - har du druckit sherry någon gång? Om inte, är det dags att ge sig in denna spännande dryckesvärld.
Läs
mer »»

Ingen torka på torkade druvor
De torkade druvorna, gjorda enligt appassimento-metoden, fortsätter att vara på allas läppar. Och i vinglas. Perfekt till sommarens grillkvällar!
Läs
mer »»

En revolutionerande vinidé
Visste du att man från början inte sålde Amaroneviner, utan bara drack det hemma? Upptäck Amarones stolta historia!
Läs
mer »»

Prosecco - omåttligt poppis
Prosecco har tagit hela vinvärlden med storm. Det är idag världens mest exporterade mousserande vin. Men vet du vad det är som gjort Prosecco så populärt?
Läs
mer »»

Upptäck påvens nya slott
Chateauneuf-du-Pape betyder påvens nya slott och syftar på de slott som påvarna spenderade sina lediga sommardagar i under 1300-talet. Fint ska det vara om man är påve.
Läs
mer »»

Ljudet av firande och fest!
Det är något alldeles extra med ljudet av en champagnekork som poppas. Det är ljudet för firande, fest och goda, krispiga bubblor. Tveklöst en av världens mest lyxiga drycker.
Läs
mer »»

Det perfekta vårvinet
Så här års börjar maten ofta bli lättare och i glaset önskar många därför pigga vita viner. Vi har tips på de vårigaste vintyperna – i kombination med härlig vårmat.
Läs
mer »»

Tango och grillfest
Tango, stora grillfester och passion. Argentina är väl värt att bekanta sig närmare med, inte minst när det gäller den stora bredden av viner.
Läs
mer »»

Frankrikes bästa vinproducent!
Domaines Paul Mas har precis utsetts till Frankrikes bästa vinproducent. Bekanta dig med en av södra Frankrikes främsta vingårdar – och de prisvinnande smakerna!
Läs
mer »»

Kärt barn med många namn
Den spanska druvan tempranillo är tveklöst en av de viktigaste druvorna i Spanien. För att inte säga hela vinvärlden. Den innehar också, tveklöst, ett rekord i antal synonymer.
Läs
mer »»

Toscana - regionen som har allt
Böljande vinfält, cypresser, pittoreska byar, bastflaskor och bistecca fiorentina. Toscana är både vackert, genuint och klassiskt.
Läs
mer »»

Chardonnays många ansikten
”Jag dricker inte chardonnay, men ett glas Chablis går ner”. Har du hört den förr? De flesta älskar nog chardonnay egentligen – det gäller bara att välja rätt vin.
Läs
mer »»

Pigg, frisk och lättgillad!
Kiwi, nyklippt gräs, krusbär, burksparris, nässlor och kattkiss på svartvinbärsbuske. Sauvignon blanc är en druva som många faller för.
Läs
mer »»

Ett Eko i vinvärlden
Ekologiska produkter är på allas läppar idag. Men hur ser det ut i glasen? Dricks det mer ekologiska viner och vilka bör man hålla ögonen på?
Läs
mer »»

Osvenskt stolt guldvinnare
Låt oss presentera: Årets vin(n)are i kategorin vitt vin. Lite osvenskt och skrytsamt kanske – men är man stolt så vill man ju gärna berätta för de man gillar. Dig till exempel.
Läs
mer »»

Champagne vs Prosecco
Vem vinner bubbel-kampen? En bubblig och fräsch prosecco eller en komplex och elegant Champagne? Ursprung, prislapp och ditt val av mat spelar in när du ska fatta ditt beslut.
Läs
mer »»

Kryddig druva i Österrike
Vet du vilken druva som har smaker av peppar, aprikos och grapefrukt? Läs mer för att få svaret då vi besöker landet med en vinproduktion av högsta klass.
Läs
mer »»

Framtidens vingårdar
I södra Frankrike sprudlar idéer och nytänkande inom vinnäringen. Många vinproducenter brinner för miljöfrågan som blir allt viktigare vid valet av vin.
Läs
mer »»

Den gulögda pingvinen
I motsats till vad många tror så är Nya Zeeland och Sverige inte varandras antipoder, det vill säga den plats man kommer till om man gräver sig genom jordklotet.
Läs
mer »»

Frankrikes dolda tillgångar
Mellan Pyrenéerna och Provençe hittar vi ett stort antal innovativa vinodlare som gärna tar ut svängarna. De står för en vin-renässans i Frankrike med sitt nytänkande.
Läs
mer »»

Nya världen
Med kompassen mot Nya Världen. I vinvärlden delar man upp vinländer i ”Gamla världen” och ”Nya världen”. Så vad betyder detta för alla viner som produceras utanför Europa?
Läs
mer »»