Champagne till vardagsmat
Det finns få viner som är så mytomspunna och upphaussande som vinerna från Champagne. Men man behöver inte alltid blåsa upp detta med vin och mat i kombination till oproportionerliga dimensioner. Champagne är en måltidsdryck precis som andra.
Många drar sig för att ge sig på att köpa och njuta av denna ikoniska dryck både på grund av prislappen och på grund av att vinet känns svårt och komplicerat. Man tror sig helt enkelt inte riktigt förstå sig på produkten. Dock erbjuds det idag alla möjliga typer av champagne på Systembolaget och inte bara flaskor för tusentals kronor eller ens 500-kronorsflaskor. Det finns finfin ”budgetchampagne” som vem som helst kan och bör prova på och som många gånger levererar riktigt bra.
Så det kan tyckas att man borde unna sig att njuta av champagne både i vardagen, och som den fantastiska måltidsdryck den faktiskt är. Detta gäller inte bara till de exklusiva 3-rätters finmiddagarna vissa helger och vid extra festliga tillfällen. Tvärtom. Kanske njuter vi lite mer av vardagslyx, och har lite mer fokus på vad vi har i glaset och vad det faktiskt smakar? På helgen har vi visserligen mer tid och tenderar att lägga mer pengar på fina ingredienser och mer komplicerade maträtter. Men kanske bör fokus då ligga mer på gästerna eller familjen än på vinet när det väl ska huggas in och njutas runt bordet.
Champagne – en måltidsdryck
Och kanske är det även av den anledningen bättre att korka upp en champagne exempelvis till den avslappnade söndagsbrunchen? Det är exempelvis riktigt njutbart med ett glas kall, brödig champagne till den krämiga, salta äggröran, eller till omeletten. Kanske blir det inte brunch på söndagen men en enkel svamppasta senare på kvällen? Ja, det är ljuvligt gott även här att njuta av ett glas champagne. Svamp och champagne i kombination är ren magi!
Man behöver alltså inte stöka till det, och man behöver inte alltid blåsa upp detta med vin och mat i kombination till oproportionerliga dimensioner. Champagne är en måltidsdryck precis som andra, stilla, viner även om det också funkar strålande som aperitif och mingelvin. Missa inte möjligheten att matcha champagne till mat, den lånar sig alltför väl i kombination med mat för att man ska missa detta. Nog vore det väl en bra idé att plocka fram och poppa en champagne en helt vanlig tisdag kväll till lasagnen, pizzan eller ost- och skinktoasten? Återigen. Vardagslyx ska inte underskattas!
Faktum är att det också finns en hel del halvflaskor idag om man inte vill öppna en helflaska. Men öppnar man trots allt en hel rar butelj och inte dricker upp allt behöver man inte misströsta. Det finns fantastiskt bra förslutare att använda vilka gör att flaskan kan stå i kylen i ett antal dagar med bibehållna bubblor. Mer champagne i vardagen helt enkelt!