sherry-till-allt-och-lite-till
Vinkunskap

Sherry – till allt. Och lite till.

Från knastertorr till simmigt söt. Och många smakstilar däremellan. Sherry är drycken som passar till allt. Och lite till.

Sherry. Ett ord många förknippar med en söt, lite gammeldags dryck. Varför ska man dricka sherry egentligen, och till vad? 
Vårt svar lyder; till allt! Tack vare sina olika stilar och smaker kan man lätt kombinera sherry med allt från riktigt söta desserter till salta tapasrätter.

Men innan det är dags för middag, ska vi en närmare titt på när, var och hur. 

Var och hur sherry tillverkas

Sherry görs på tre olika druvor, palomino (som är den vanligaste), muscat d’aleexandrie och pedro ximénez. Druvorna odlas i södra Andalusien, i provinsen Cadiz och får bara tillverkas inom de tre städerna Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa Mariá.

Läget, det heta klimatet och inte minst den speciella jordmånen - albariza - sätter sin prägel på sherryvinerna. Albariza är rik på kalk och har en förmåga att suga åt sig av fukt och regnvatten, något som vinrankorna behöver mycket av i den sydspanska hettan. 

Några av de olika stilarna på sherry

Sherry delas i regel upp i två stilar. Fino, som lagras med flor och Oloroso som lagras utan. Flor är namnet på det jästtäcke som kommer till under lagringen i ektunnorna. De fungerar som ett skydd för sherryn och förhindrar den för att oxidera. 

  • Fino: lätt och helt torr sherry som inte har utsatts för någon syre under jäsningen. Den är därför känslig för syre och ska konsumeras snabbt. Gott till rostade mandlar, oliver och spansk lufttorkad skinka. 
  • Manzanilla: kommer från staden Sanlúcar de Barrameda, som ligger nära kusten. Stilen påminner om fino, men tack vare det svalare klimatet i Sanlúcar kan vinerna ha högre syra och tydligare ton av sälta. Prova till tapas där skinka, tonfisk och oliver ingår. 
  • Amontillado: är från starten en lagrad fino, men då jästtäcket har dött ut så får vinet en oxiderat ton och smak. Lite som en blandning av fino och oloroso med helt torra smaker. Prova till gazpacho och salta mandlar. 
  • Oloroso: torr men något fylligare i stilen, då den har spritats upp till en högre alkoholhalt än fino. Oloroso har haft kontakt med syre vilket ger den toner av torkade frukter, nötter och lite mörkare färg. Kan göras i både torra och mer söta varianter. God på egen hand eller till mer smakrika rätter med ljust kött och fisk. Varför inte paella och lagrade ostar? 
  • Pedro Ximénez: den sötaste varianten av sherry, som fått sitt namn av druvan den tillverkas av. Förkortas ofta PX. Den görs av övermogna druvor som torkas i solen för att få riktigt koncentrerade och söta smaker. Vinet jäses bara upp till fem volymprocent vilket gör att att sockret inte jäser ur. Därefter spritas vinet upp till cirka 20 procent alkohol. Kvar är söta och simmiga smaker av torkade frukter, sirap, farinsocker och knäck. Ett vin att njuta av som det är (PX är som en dessert i sig) eller till mögelostar, kola- eller pecanpaj. Också gott att ringla över vaniljglass i all sin enkelhet. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 08 Jul 2019