Vad är en Supertoscanare?
Supertoscanare låter som ett vin med speciella superkrafter. Uttrycket föddes i Toscana redan under 1960-talet och är än idag ett vanligt begrepp i Italien.
Superkraft?
Nog har en Supertoscanare någon form av superkrafter. Vinerna kan förvisso inte flyga eller lyfta berg. Men för att vara klassat som ett bordsvin, en Vino da Tavola (VdT) och ändå ta emot så många priser, uppmärksamhet och skaka om vinvärlden, så verkar det finnas någon form av extra kraft där.
Historia
Allt började under efterkrigstiden och allt är egentligen sangiovesedruvans fel. Den blå druvan är den mest betydande och mest odlade i Toscana och finns även i många andra delar av landet.
Efter kriget ökade efterfrågan på vin igen. Vinodlarna fick jordbruksstöd av staten och planterade vinrankor i rask takt. Det producerades vin som aldrig förr i Toscana. Vin tappades på de populära bastflaskorna, som visserligen var praktiska med sitt skyddande hölje av halm, men innehållet däremot var av en annan kaliber. En rätt usel sådan.
Kvantitet ger sällan kvalitet, något som en grupp vinodlare snabbt insåg. De valde prompt att gå utanför traditionerna och de stelbenta vinreglerna där enbart sangiovese fick ingå i ett rött vin från Chianti.
Cabernet sauvignon från Bordeaux importerades, planterades och ingick snart i en helt ny typ av vin från Toscana. Supertoscanaren var född.
Kändisar
Några kända Supertoscanare är bland annat Ornellaia, Sassicaia, Tignanello och Solaia. Merparten av dem är gjorda på Bordeauxdruvor som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Supertoscanaren gick utanför DOC-reglerna och klassades därmed som ett bordsvin.
Men vinerna var allt annat än lättdruckna och simpla bordsviner. De blev istället stora konkurrenter till de vanliga Chianti-vinerna, som nu var tvungna att förbättra sin kvalitet för att hänga med i utvecklingen. Det gjorde även vinkonsortiet för Toscana. År 1984 höjdes Chianti från att ha klassats som DOC till DOCG - den högsta klassificeringen för vin med hårda regler kring odling, tillåtna druvor med mera.
Supertoscanare fortsätter däremot att vara bara super. De står på egna ben och gör vin under sina egna regler och lagar. Konceptet verkar vara vin(n)ande även idag.