prosecco-omattligt-poppis
Vinkunskap

Prosecco - omåttligt poppis

Champagne och cava har fått göra plats för det italienska bubblet, särskilt i Sverige. Här har det blivit en storsäljare, med ett enormt utbud på hyllorna.

Var kommer Prosecco ifrån?

Prosecco kommer framför allt från Venetien, en region i nordöstra Italien som gränsar till Slovenien. Där ligger de största och mest kända odlingsområdena för det populära bubblet. Prosecco DOC - som är en skyddad ursprungsbeteckning - görs i hela nio områden och sträcker sig även till grannregionen Friulien i norr.

Det högsta ursprungsskyddet, DOCG, som ställer ännu högre krav på tillverkning, druvor med mera, kommer från två områden. Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG med ursprung Treviso i Venetien och den mindre Asolo Prosecco Superiore DOCG från trakterna kring staden Asolo.

Hur framställs Prosecco?

Prosecco görs enligt en metod som heter Charmatmetoden, döpt efter sin uppfinnare Eugene Charmat. Han tog patent på sin revolutionerande uppfinning redan år 1907. Metoden innebär att viner jäser en andra gång på tank efter att man har tillsatt jäst och socker. Jästen äter upp sockret vilket sätter igång en process med en andra jäsning varvid bubblorna bildas. Ett fruktig, mousserande vin har bildats!

Vinet lagras vidare i 18 till 24 månader på ståltank innan det tappas på flaska. Metoden går även under namnet tankmetoden. Det finns dock fåtalet undantag, där producenterna jäser sitt vin en andra gång på flaska – precis som i Champagne. 

Vilka druvor används för att framställa Prosecco? 

Den viktigaste druvan i Prosecco heter glera. Den har sitt ursprung i Slovenien, grannlandet till Venetien i Italien. Druvan kallades faktiskt för prosecco tidigare, men 2009 gjordes en lagändring för att skydda både druvan och vinet och inte minst hålla isär dem. Andra tillåtna druvor är chardonnay, pinot grigio, pinot bianco, pinot nero och de lokala druvorna perera, verdiso och bianchetta trevigiana. De får ingå i upp till 15 procent i en flaska Prosecco. 

Olika smakstilar på Prosecco 

De flesta Prosecco smakar fruktigt, mjukt och generöst av frukt som päron, apelsin, aprikos, melon, gula russin och äpplen. Somliga är dock aningen mer fruktdrivna och söta än andra. Lär dig att läsa av vad flaskans etikett står för. 

Brut: står för en restsötma på upp till 12 gram per liter. 
Extra Dry: betyder 12–17 gram per liter. 
Dry: står för 17–32 gram per liter. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 12 Jun 2019