Ljus rosé, trenden att servera rosé genomgående
Provence anses vara rosévinets vagga och det var ”de gamla” grekerna” som tog med sig vinet och kunskapen att göra vin hit till södra Frankrike. I Grekland var det på den här tiden inte ”fint” med mörka, täta viner utan vinerna var transparenta och eleganta. Det var alltså mest troligt dessa handlare från antikens Grekland som ligger bakom att vi än idag njuter av de ljuvliga vinerna från regionen – och det gör vi i så fall sedan så lång tillbaka som 600 år före vår tidräkning…. Alltså wow! Den enormt uppskattade och vackra, skirt ljusrosa rosén och dess örtdoftande och mjuka stil har mest troligt alltid varit populär. De senaste 10 åren har konsumtionen exploderat fullständigt – och vinerna trendar fortfarande.
De ljusa rosévinerna har blivit fler och fler på hyllorna och visst är det kul med mångfald. Många länder och regioner har tagit efter den sydfranska stilen och ett tag försvann nästan de mörkare roséerna helt från butikerna. Idag ser vi istället en skön balans och alla nyanser av rosa finns representerade. Provence och Sydfrankrike är fortfarande de mest populära rosévinsområdena i världen men allt fler länder tillverkar rosévin – Chile, Sydafrika och Australien ser vi allt mer av, även om det fortfarande är Frankrike, Spanien, USA och Italien som är de största rosévinsproducenterna.
Och nog är det begripligt att de sydfranska rosevinerna med sin ljusa elegans, vackra lökskalsfärg och smeksamma textur charmar oss konsumenter – de känns ursprungliga. De är också underbara i alla tänkbara sammanhang! Dessa rara droppar med sin mjuka munkänsla och örtiga profil är ytterst njutbara att sippa som aperitif eller mingelvin och de passar samtidigt väldigt fint till primörer, småplock, tapas, milda krämiga ostar, snittar, varför inte en riktigt maffig smörgåstårta eller njut genom en regelrätt måltid eller till blandad kompott-allsköns buffémat.
Trenden ljus rosé har vi som sagt närt i ett antal år nu och många är fortfarande lite försiktiga med att köpa mörkare roséviner. Detta beror säkert på att dessa förr generellt var enkla, rätt trista och ofta med en hel del sötma. Idag häller vi upp alla nyanser av rosa, även om de ljusa dominerar i glasen, och populariteten för rosévin bara ökar. Faktum är att försäljningen av roséviner i Sverige, lyckligtvis, har stigit stadigt varje år sedan 2000. År 2002 såldes 1,8 miljoner liter rosévin, 2013 såldes 12 miljoner liter och 2020 hela 15,4 miljoner liter! Låt oss hoppas att trenden håller i sig. Och glöm inte att vin av tradition är en måltidsdryck!