orange-fargen-vi-har-kommit-att-alska
Vinkunskap

Orange – färgen vi har kommit att älska

Naturvin är det gamla sättet att göra viner, menar vissa. Andra menar att det är ett nytt påfund som har rötterna i Frankrike sedan 1960-talet. Termen i sig, naturvin, är även den svår att definiera. Det finns nämligen ingen övergripande certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är. Vad vi kan konstatera är att trenden med naturvin är här för att stanna.

Oavsett hur man väljer att definiera naturvin har grundidén ursprung i att göra vin så som man gjorde före den industriella revolutionen för jordbruk. Att göra vin med mer fokus på arbetet i vingården än på arbetet i vineriet. För att sammanfatta naturvin i ett kort svar kan vi säga detta: vin utan tillsatser. De flesta naturvinsmakare är överens om att druvorna ska vara biodynamiskt odlade, att skörden ska vara manuell och att det enbart är vildjäst från druvornas skal som får användas. Bara namnet i sig, naturvin, får oss att drömma om handskördade, solkyssta druvor med så lite påverkan som möjligt från mänskliga händer i produktionen.

Hur smakat naturvin då?

Vi på redaktionen kan inte enas om ett svar på den frågan, vilket är skönsången i det hela. Med så lite inverkan från mänskliga händer som möjligt är det solen, jorden och skörden som styr vad vi får avnjuta i glasen. Men med tanke på det buteljerade vinets närhet till vingården är ord som karaktärsfulla, josiga och vilda ofta förekommande i beskrivningen för vinerna.

Ungefär samtidigt som den nya trenden kring naturvin började nå dagens ljus, då i 1960-talets Frankrike, började Familjen Leth sin framgångssaga. Familjen är idag är en av Sveriges mest älskade vinproducenter med sina viner som har stått på hyllorna sedan 2007, en modern och hållbar aktör som är här för att stanna. I vår och sommar njuter vi gärna av deras härligt kaxiga, orange, ofiltrerade ORANGEGUTANG. En del av vinet har jäst och macererat med druvornas skal vilket ger de typiska karaktärerna för ett orange vin; struktur, komplexitet och aromer av aprikos, örter och mandel.

Håll utkik efter kommande lanseringar av orange- och naturviner, en trend vi med glädje hakat på.

ORANGEGUTANG finns att beställa på Systembolaget

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 03 Apr 2024