10-ar-pa-hyllan-hur-kanns-det-vi-fragar-ernst
Vinkunskap

10 år på hyllan. Hur känns det? Vi frågar Ernst

ERNST röda vin har funnits i över 10 år på Systembolaget och vi passar på att fråga Ernst Kirchsteiger om hans tankar kring det. 

Det finns många fina viner att handla på Systembolaget, bland annat ERNST Utvalda från Toscana, ett rött vin från Toscana som måste få ditt hjärta att klappa lite extra? 
Ja, så är det. Toscana är en fantastisk plats som jag trivs i och har en relation till. Vi hade hus där under några år och har fortfarande många vänner där. Nu har det gått över tio år sedan vi lanserade det vinet och det vill man ju fira. Ett helt decennium av ERNST på Systembolaget och i vinvänners vinglas. Stolthet är det jag känner!

Vill du berätta mer om vinet?
Anledningen till att jag har egna viner är att jag verkligen ville lära mig om hur man gör vin. Jag och vinmakaren skapade ett vin som vi båda tyckte om. Det var också mycket viktigt att det passade till mat och att det höll en bra kvalitet för priset. Jag tror att jag lyckades med det. Att göra ett prisvärt gott vin! ERNST Utvalda från Toscana är gjort av ekologiskt odlade druvor och har en vacker, djupröd färg. Elegant med inslag av fat, solmogna körsbär, plommon, vanilj och lite kryddighet passar det till en mustig köttgryta eller som sällskapsvin till en ostbricka.

Några planer för fler viner?
Jag har ju även mitt vita vin från Languedoc som jag också är väldigt nöjd med. Ett ungdomligt, friskt och krispigt vitt som passar utmärkt till fisk och skaldjur. Vinet är gjort på druvorna sauvignon blanc och chardonnay och kommer från ekologiska odlingar. 

Du är en folkkär person, vi ser i dina sociala medier att dina följare gillar att interagera med dig. Vilken är den roligaste kommentaren du fått från dina följare?
En gång var det en kvinna som kommenterade med att hennes man som är kampsportare tittar på mina program ”Hemma Med Ernst” och ”Jul Med Ernst” för att komma ner i varv och förbereda sig inför kommande tävling! Otippat och väldigt kul!!!!

Som journalist kan jag tänka mig att du många gånger önskat att du själv skulle få ställa frågorna? Vilken fråga skulle du ställa om det var du som intervjuade Ernst? Och vilket är ditt svar?
Många undrar hur jag är egentligen, som att jag spelar en roll i TV. Det gör jag inte! Jag är den jag är i TV-rutan. Har inget skrivet manus. Så vad jag gör är att förmedla mina egna tankar.

Vill du skicka en hälsning till vinvänner som tycker om ERNST vin?
Jag hoppas att mina viner har varit med att skapat trevliga och fina stunder i andras liv!

Tack Ernst, ditt bidrag till svenska folket är något utöver det vanliga, både inom färg, form, mat, dryck och det mänskliga med värme och personlighet. Du är en inspiration för många. Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor.

Redaktionen på Vinlistan.se

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 16 Maj 2024