rieslingdruvan-och-dess-stilar
Vinkunskap

Rieslingdruvan och dess stilar

Druvan riesling har högt anseende och trivs allra bäst i svala klimat. Kruxet är nämligen att druvan även behöver en lång växtsäsong för att utveckla hela sin komplexa påfågelsstjärt av aromer och smaker och i varma klimat mognar den tidigt- och hinner inte göra just detta. Rätt odlad och framställd ger druvan dock några av världens mest berömda, lagringsdugliga och komplexa viner. För att inte tala om hur magiskt smakrika och goda de är. 

Druvan har en lång historia och är både karaktärsstark och tålig, och dokumentation om druvan daterar tillbaka till långt före medeltiden. Historiskt har exempelvis tysk riesling haft enormt högt anseende. Plantans stam är extremt hård och tålig vilket gynnar den i just svala, ibland bittert kalla nordliga klimat. I dessa klimat ger druvan viner med karaktär av äpple och citrus, i varmare och framförallt soligare klimat möter vi istället aprikos, persika och gråpäron. I riktigt varma klimat som Australien finner man ofta toner av lime i vinerna. 

Matmässigt är vinerna kameleontlika och passar till många olika kök. Riesling framställs både i knastertorr stil, i halvtorr variant samt i söt, koncentrerad dessertvinsform. Den torra stilen passar till det mesta vad gäller fisk, skaldjur och vegetariskt, och den halvtorra stilen är oöverträffad till ”svåra” typer av mat som indiskt, sechuan, tai, japanskt och så vidare. Här involverar man gärna kryddhetta och söta tillbehör i matlagningen och sötman i en halvtorr riesling gör underverk då den dämpar kryddhettan i maträtten.

Då rieslingdruvan har stor personlighet eftersträvar man inte att lägga till karaktär i dess viner, till exempel genom ekfatslagring. I alla fall lagras vinerna inte på fat som är nya eller hyggligt nya, utan i så fall på stora, vackra gamla ekfat vilket är något av en tradition exempelvis i Alsace. Här ger inte eken i sig någon karaktär utan det är det faktum att det finns lite syre i fatet som är i kontakt med vinet som på så sätt påverkar och utvecklar vinet.

Kanske är druvans lyskraft som klarast i Tyskland, i franska Alsace och när den transformeras till gyllene droppar i Österrikes mineralrika jordar. Men faktum är att man även i vissa svala mikroklimat utanför Europa gör formidabel riesling till exempel i Washington i USA, på Nya Zeeland, i Sydafrika och till och med i det generellt mycket varma Australien. Karaktären på vinerna världen över kan vara helt väsensskild beroende på klimat och jordmån, likaväl som odling och framställning. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Mar 2024