champagne-som-maltidsdryck
Vinkunskap

Champagne som måltidsdryck

Champagne. Detta ljuvliga vin som andas finess, flärd och som sveper in som en frisk fläkt av dekadens var än flaskan poppas och dessa livliga bubblor serveras. Och visst är detta de mousserande vinernas otvivelaktige regent. Inget annat mousserande vin är jämförbart med champagne, även om det naturligtvis finns mycket mousserande vin av hög kvalitet och med hög ambition i världen. Men det är inte champagne… och champagne är så enormt speciellt av många olika anledningar. 

Jordmånen under Champagne är helt unik och består av den vitaste, renaste kritan i hela världen. Denna ger vinerna dess typiska mineralitet och jordmånen bidrar även till finessrikedom och den berömda, laserfokuserade syran. Det nordliga läget ger vidare druvor som nästan har problem att mogna vilket är helt perfekta just för mousserande vin som bör ha frisk syra - medan hög alkoholhalt däremot inte är önskvärt. 

Framställningen är en annan variabel. Dels har vi den omständiga traditionella metoden med en andra jäsning på flaska - en metod som har utvecklas successivt i regionen under hundratals år. Denna process är svår, kräver kunskap, tid och är kostsam inte minst. Men oj vilka små fina bubblor vi får i glaset! Dessutom lagrar de flesta producenterna sina champagner avsevärt längre än lagen stipulerar vilket även detta är dyrt med ett stort bundet kapital. Summa summarum ger denna extra tid på jästen dock i slutändan enorm komplexitet till vinerna. Och hållbarhet. 

Lagen, ja. Champagne har en otroligt tuff vinlagstiftning. Denna styr hela processen från odling, uppbindning och skördeuttag ute på fälten till jobbet i vineriet med pressning, jäsning och lagring. Det finns helt enkelt en enorm mängd lagar och regler att förhålla sig till om man vill skriva Champagne på etiketten. 

Med allt detta i åtanke är det synd att denna ädla, komplexa och mångsidiga dryck många gånger betraktas som ett aperitifvin. Champagne är så mycket mer. Champagne har både fruktighet, syra, mineralitet, små fina bubblor som ger en krämig känsla samt den berömda brödigheten. Den sistnämnda åstadkommer man genom lagringen på jästfällningen och just brödigheten gör att vinet extra lätt hittar kompisar på tallriken i form av till exempel panerad fisk, smörstekt toast, svamp i alla former, krutonger och så vidare. Faktum är att det är svårt att gå fel med champagne till måltiden. Till och med råbiffen trivs med champagne – om du hjälper kombinationen med lite soja- eller sesammajonnäs. Et voilà!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 24 Nov 2023