Älgrostbiff med rostade rotfrukter
Ecoltura Valpolicella »
Till fyra personer
800 g älgrostbiff eller annat mört kött
Rotfrukter
300 g palsternackor
300 g jordärtskockor
8 st rödbetor, 4-5 cm
8 st små gula lökar
5 msk olivolja
Svamp- och citronsmör
175 g smör
100 g Karl-Johansvamp
(fryst/torkad går bra)
½ dl bladpersilja
1 st citron
1 st schalottenlök
Rödvinssås
1 msk råsocker
2 dl rödvin
1½ dl mörk viltbuljong utspädd
20 g smör
100 g lingon
salt/peppar
Bryn älgrostbiffen i stekpanna med smör så att den får fin färg runt om, salta och peppra rikligt runt hela köttbiten.
Värm ugnen till 125°C och stek köttet med stektermometer tills innertemperaturen är 53°C, ta ut köttet och låt det vila i rumstemperatur i minst 30 minuter.
Skala palsternackor och jordärtskockor, dela i grova bitar. Lägg i långpanna tillsammans med rödbetor samt halverade lökar med skalet kvar. Ringla över olivolja, salta/peppra och sätt in i ugn på 225°C tills grönsakerna är genommjuka. Rödbetorna kan ta lite längre tid, om så - låt de gå längre i ugnen och lyft ut de andra. Skala betorna samt löken.
Finhacka schalottenlöken och svampen, fräs tillsammans på låg temperatur i lite olivolja utan att det tar färg. Salta och peppra, låt det svalna.
Vispa smöret fluffigt med elvisp, tillsätt ca ½ msk citronjuice samt svampfräset, blanda ihop och smaka av. Lägg smöret i en skål tills servering, smöret skall vara rumstempererat.
Smält socker i en kastrull, häll på vinet samt buljongen och koka ner till hälften.
Värm på köttet i fem minuter, skiva det tunt.
Lägg i en klick smör i rödvinssåsen, mixa med stavmixer och lägg därefter i lingonen.
Servera köttet med rotfrukterna, såsen och det vispade smöret, och toppa allt med nyhackad persilja.