algrostbiff-med-rostade-rotfrukter

Älgrostbiff med rostade rotfrukter

Det är något speciellt med viltkött när höstmörkret faller. Bjud på en härlig älgrostbiff med rostade rotfrukter, rödvinssås med lingon, en klick vispat citron- och svampsmör och lite rött i glaset.
Det här behöver du

Till fyra personer

800 g älgrostbiff eller annat mört kött

Rotfrukter

300 g palsternackor
300 g jordärtskockor 
8 st rödbetor, 4-5 cm
8 st små gula lökar
5 msk olivolja

Svamp- och citronsmör

175 g smör
100 g Karl-Johansvamp 
(fryst/torkad går bra)
½ dl bladpersilja
1 st citron
1 st schalottenlök 

Rödvinssås

1 msk råsocker
2 dl rödvin
1½ dl mörk viltbuljong utspädd
20 g smör
100 g lingon
salt/peppar

Så här gör du

Bryn älgrostbiffen i stekpanna med smör så att den får fin färg runt om, salta och peppra rikligt runt hela köttbiten.

Värm ugnen till 125°C och stek köttet med stektermometer tills innertemperaturen är 53°C, ta ut köttet och låt det vila i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Skala palsternackor och jordärtskockor, dela i grova bitar. Lägg i långpanna tillsammans med rödbetor samt halverade lökar med skalet kvar. Ringla över olivolja, salta/peppra och sätt in i ugn på 225°C tills grönsakerna är genommjuka. Rödbetorna kan ta lite längre tid, om så - låt de gå längre i ugnen och lyft ut de andra. Skala betorna samt löken.

Finhacka schalottenlöken och svampen, fräs tillsammans på låg temperatur i lite olivolja utan att det tar färg. Salta och peppra, låt det svalna.

Vispa smöret fluffigt med elvisp, tillsätt ca ½ msk citronjuice samt svampfräset, blanda ihop och smaka av. Lägg smöret i en skål tills servering, smöret skall vara rumstempererat.

Smält socker i en kastrull, häll på vinet samt buljongen och koka ner till hälften.

Värm på köttet i fem minuter, skiva det tunt.

Lägg i en klick smör i rödvinssåsen, mixa med stavmixer och lägg därefter i lingonen.

Servera köttet med rotfrukterna, såsen och det vispade smöret, och toppa allt med nyhackad persilja. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET