Anettes Bloody Mary fisksoppa
4 portioner
Till själva soppan
400 gram vit fisk i bitar
200 gram kallrökt lax
400 gram skalade räkor
en skvätt olivolja
0,5 dl tomatpuré
4 gula lökar
4 st vitlöksklyftor
det vita från en purjolök
6 st tomater, hackade i små bitar
en skvätt vodka, efter eget tycke och smak
1 liter passerad tomat
4 tsk worcestershiresås
saften och skalet av 2 lime
några sköna droppar tabasco
grönsaksfond
salt, vinäger och nyriven svartpeppar
ev en nypa socker
Grönt hack
2 selleristjälkar, fint hackade
det gröna av purjolöken, fint hackad
Örtaioli
1 dl aioli
2-4 msk färdig pesto
salt och peppar
Häll oljan i grytan, och fräs lök, purjo och vitlök mjuka där i. Låt även tomatpurén, och sedan vodkan, få njuta av hettan ett tag innan du fyller på med resten av ingredienserna. Smaksätt soppan enligt tycke och smak och låt den få ett uppkok. Skär fisken i mindre bitar och lägg sedan i tur och ordning först i den vita fisken, sen den kallrökta laxen och strax innan servering lägger du i räkorna (räkorna ska bara bli varma).
Medan du väntar på att soppan ska koka och fisken ska bli färdig kan du finhacka det gröna av purjolöken och blanda det med de finhackade selleristjälkarna och lägga i en fin skål. Det blir topping till soppan.
I en annan skål blandar du aioli med färdig pesto, smaksätter med salt och svartpeppar och eventuellt lite citronsaft.
Nu är det dags att äta, lägg upp soppan i fina skålar. Servera med det gröna hacket och örtaioli. Och du! Glöm inte efterrätten, det skulle Ernst aldrig göra!