anettes-motarda
Foto: Anette Rosvall

Anettes Motarda

Gör en härlig Motarda, en italiensk lite senapsstingig äppelmarmelad som smakar mumma till både ost och skinka. Antagligen finns det lika många recept på motarda som det finns hushåll i Italien. Så här gör Anette sin motarda och när den är klar serveras den på ett knaprigt hårdbröd med ost och speckskinka.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

3 st äpplen
1,5 dl syltsocker
1 dl vitt torrt vin 
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl gula russin
0,5 dl sherryvinäger
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök fint hackad
1,5 msk senapspulver
1 lagerblad

Så här gör du

Skala äpplena och skär dem sedan i jämna små tärningar cirka 0,5 cm stora. Koka upp socker och vin tills sockret smält, lägg sedan ner det rivna skalet från citronen, äppeltärningarna, finhackad lök, russin och senapsfrön. Låt koka i några minuter. Äppelbitarna skall vara mjuka men fortfarande hålla ihop. Smaka av med citronsaft, sherryvinäger och senapsfrön, lägg ner lagerbladet och häll över allt i en burk med lock och låt svalna.

Motardan håller i cirka en vecka i kylen. Om den inte tar slut vid aperitivon…

En aperitivo är ett traditionellt sätt att starta en middag i Italien. Man tänker sig att man ”öppnar” både magen och måltiden med en lätt kolsyrad, bitter drink. Oftast serveras kex, oliver, charkuterier och lagrade hårdostar till drinken.

Här kommer tips på två enkla aperitivo som är enkla att fixa och inte kräver massor med ingredienser – Villa Arancio och Tonic in Villa.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET