Anettes sötsura fläsk med jordnötscrunch – ”två gånger i grytan”
Fläsket
500 gram grisnacke eller bog
panko
vispat ägg, cirka 2 stycken
vetemjöl
salt och peppar
Sötsur Relish
1 stor rödlök i klyftor
1 bifftomat i klyftor
1 halv gurka i tunna stavar
2 stycken bakade paprikor i tunna skivor
Röd chili efter behag
En 1-2-3 lag
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten
en stjärnanis
en kanelstång
en liten näve russin
Jordnötssås
2,5 dl kokosgrädde
2 vitlöksklyftor finhackade
1 dl crunchy jordnötssmör
saften av 1 lime
1-2 msk fisksås
Garnering & servering
en näve grovt hackade jordnötter
samt
färsk koriander
kokt jasminris
Börja med relishen så att smakerna får stå och gosa till sig ordentligt. Skär alla grönsaker i strimlor/skivor och klyftor. Koka upp en 1-2-3 lag genom att ta 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten, lägg även ner kryddorna. Medan lagen fortfarande är varm öser du ner grönsakerna, om du vill föser du ner hela baletten i en snygg glasburk. Den här relishen är smarrig till mycket och kan sparas ett tag i kylen om det skulle bli något över.
Nu till såsen. Blanda ihop alla ingredienser, rör om & koka upp, och ställ på varmhållning.
Och så till köttet. Skär din grisnacke eller bog i tunna slamsor, vänd dem först i vetemjöl (som du kryddat upp med salt och peppar) sedan i äggvispet och till sist vänder du dem i pankoströ. Ja! Det går lika bra med vanligt ströbröd, men panko är liksom frasigare.
Nu skall fläsket brinna, eller friteras. Jag brukar hälla ungefär 2 cm olja i en stekpanna med hög kant, låt det bli hett som attan. Antingen tar du tempen på oljan, den skall vara mellan 160-190 grader, eller så slänger du ner en liten bit vitt bröd som skall bli gyllene, då är det dags att lägga dit fläskbitarna. Fritera eller stek i några minuter på varje sida, det skall bli gyllene.
Servera med en kopp ris, relish och jordnötssås. På toppen dekorerar du med grovt hackade salta jordnötter och fint hackad koriander.
Smaklig spis!