antligen-krabb-dags
Foto: Anette Rosvall

Äntligen krabb-dags!

Hösten är en tid för skaldjur och vad passar bättre än krabba med passande tillbehör? Här hittar du förslag på hur du kan tillaga denna havets delikatess – och samtidigt imponera på gästerna. Vad sägs om att bjuda på en crabcake med aoli och prickig champagnesås?
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Crabcakes med aioli 

250 g krabbkött (från färsk krabba eller burk)
250 g skalade räkor, hackade
3 vårlökar, finhackade
1–3 gröna chilifrukter, finhackade
4 vita rostbrödskivor
2 äggvitor
Salt och peppar
Pankoströbröd (eller vanligt), vetemjöl och äggvisp att doppa biffarna i
Smör att steka i

- Aioli

3 äggulor
0,5 liter olja
1 msk vitvinsvinäger
cirka 2 tsk skånsk senap
3 vitlöksklyftor, rivna
Smaksätt med chilisås, salt och peppar 


Klassisk krabba med aioli och hovmästarsås 

1 krabba 

- Hovmästarsås

0,5 dl senap
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl dill, hackad


Himmelsk prickig champagnesås 

2 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 dl mousserande vin
100 gram smör, rumstempererat
100 gram fiskrom (av valfri variant, vi valde forellrom)
1 knippe gräslök, finhackad
Citronsaft
Dill eller gräslök till garnering

Så här gör du

Crabcakes med aioli 

Crabcakes som är så goda att det liksom inte går att beskriva i ord. Gör dem bara! 

Hacka köttet och grönsakerna, och ta bort kanterna på brödet. Blanda sedan dessa ingredienser, kryddorna och äggvitorna till en röra. Mixa till en jämn smet och forma sedan små biffar. Vänd biffarna i vetemjöl, äggvisp och pannkoströbröd och stek dem därefter i en medelvarm panna tills de har fått fin färg. Servera med aioli och baguette.

- Aioli

Blanda ägg, örter, senap, vitlök och vinäger. Mixa med en stavmixer i en avlång bunke, häll på oljan tills aiolin är lagom tjock. Smaksätt med chilisås, salt och peppar.


Klassisk krabba med aioli och hovmästarsås 

Dela krabban på mitten

- Hovmästarsås

Mixa alla ingredienser utom dillen till en sås. Smaka av med salt och peppar och fös i dillen. Servera gärna vitlöksbröd till krabban också.
Det fungerar fint att servera med aioli också.


Himmelsk prickig champagnesås 

Denna sås är himmelsk till pocherad torsk eller helgeflundra. Men fungerar även som hand i handsken till röding och lax. 

Koka upp grädde, vin och smetana till hälften, mixa sedan ner rumstempererat smör, ställ åt sidan. Precis innan servering vänder du ner en skvätt mousserande vin. Sedan ner med rom och gräslök och smaka av med salt, peppar och citronsaft (efter egen smak och tycke).