Äntligen krabb-dags!
Crabcakes med aioli
250 g krabbkött (från färsk krabba eller burk)
250 g skalade räkor, hackade
3 vårlökar, finhackade
1–3 gröna chilifrukter, finhackade
4 vita rostbrödskivor
2 äggvitor
Salt och peppar
Pankoströbröd (eller vanligt), vetemjöl och äggvisp att doppa biffarna i
Smör att steka i
- Aioli
3 äggulor
0,5 liter olja
1 msk vitvinsvinäger
cirka 2 tsk skånsk senap
3 vitlöksklyftor, rivna
Smaksätt med chilisås, salt och peppar
Klassisk krabba med aioli och hovmästarsås
1 krabba
- Hovmästarsås
0,5 dl senap
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl dill, hackad
Himmelsk prickig champagnesås
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 dl mousserande vin
100 gram smör, rumstempererat
100 gram fiskrom (av valfri variant, vi valde forellrom)
1 knippe gräslök, finhackad
Citronsaft
Dill eller gräslök till garnering
Crabcakes med aioli
Crabcakes som är så goda att det liksom inte går att beskriva i ord. Gör dem bara!
Hacka köttet och grönsakerna, och ta bort kanterna på brödet. Blanda sedan dessa ingredienser, kryddorna och äggvitorna till en röra. Mixa till en jämn smet och forma sedan små biffar. Vänd biffarna i vetemjöl, äggvisp och pannkoströbröd och stek dem därefter i en medelvarm panna tills de har fått fin färg. Servera med aioli och baguette.
- Aioli
Blanda ägg, örter, senap, vitlök och vinäger. Mixa med en stavmixer i en avlång bunke, häll på oljan tills aiolin är lagom tjock. Smaksätt med chilisås, salt och peppar.
Klassisk krabba med aioli och hovmästarsås
Dela krabban på mitten
- Hovmästarsås
Mixa alla ingredienser utom dillen till en sås. Smaka av med salt och peppar och fös i dillen. Servera gärna vitlöksbröd till krabban också.
Det fungerar fint att servera med aioli också.
Himmelsk prickig champagnesås
Denna sås är himmelsk till pocherad torsk eller helgeflundra. Men fungerar även som hand i handsken till röding och lax.
Koka upp grädde, vin och smetana till hälften, mixa sedan ner rumstempererat smör, ställ åt sidan. Precis innan servering vänder du ner en skvätt mousserande vin. Sedan ner med rom och gräslök och smaka av med salt, peppar och citronsaft (efter egen smak och tycke).