antligen-sparrissasong
Foto: Anette Rosvall

Äntligen sparrissäsong

Potatissallad med ärtpesto och vit sparris på två sätt – en med mousselinesås och rom, en med förlorat ägg, spenat och brynt smör
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Ärtpesto

(2 personer) 
400 gram bondbönor
(Det går även finfint med frysta ärtor men då räcker det med 200 gram) 
0,5 - 1 dl fin grön och örtig olivolja 
4 vitlöksklyftor 
1,5 dl fint riven parmesan 
100 gram bladpersilja, hackad
salt och svartpeppar

Potatissallad med ärtpesto

400 gram färskpotatis
1-2 dl ärtpesto (enligt receptet ovan)


Vit sparris med mousselinesås 

(2 personer)
10 vita sparrisar
300 g smör – smält
2 st äggulor – rumstempererade
2,5 msk citron
1 msk vatten
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
1 dl lättvispad grädde
2 msk gräslök
(2 msk forellrom eller 2 msk löjrom)


Vit sparris med förlorat ägg och vitlöksdoftande spenat

(2 personer)
10 vita sparrisar
2 ägg
1 msk ättika 
200 gram babybladspenat
2 vitlöksklyftor 
1 liter vatten
Salt
Flingsalt
Smör – servera härligheten med brynt smör

 
 

Så här gör du

Ärtpesto

Börja med att plocka ut bönorna ur sina skidor. Förväll bönorna i cirka 5 minuter i väl saltat vatten. Langa ner hälften av de kokta bönorna, vitlök, olja, persilja och kryddor i din mortel. Mortla tills allt blandar sig till en grön smet. Lägg nu i resten av bönorna och hälften av parmesanen och mortla lite till, det är gott om några bönor får vara hela. Vänd ner resten av parmesanen och blanda sedan peston. 

Potatissallad med ärtpesto

Koka din potatis (skala om du vill, jag behöll skalet på) häll av vattnet och låt potatisarna vänta ett tag. Men blanda den med peston medan den fortfarande är ljummen, då blandar sig smakerna utmärkt. Om du är på det humöret så riv gärna ytterligare parmesan över potatisen, smaksätt med salt och svartpeppar från kvarnen.

Den här potatissalladen passar finfint till det mesta som du grillar eller till Elins Fläskfilé (recept kommer i juni).


Vit sparris med mousselinesås 

Börja med att koka sparrisen precis som du vill ha den. Tänk på att den vita sparrisen behöver skalas. Sedan är det dags att skala sparrisen, börja från toppen och se till att du får den helt naken. Det vill säga ta bort allt det träiga skinnet. Sedan ska den koka i väl saltat vatten i 5-15 minuter beroende på hur tjocka de är. När den är klar lägger du upp den på ett fat och låter den vänta på såsen.

Koka upp vatten i en kastrull och vispa upp äggulorna i en skål som täcker utan att nudda det kokande vattnet. Vispa tills det blir tjockt och fluffigt. Tillsätt citron och vatten och fortsätt vispa över vattenbadet. När äggsmeten har blivit en tjock kräm, ta av bunken från värmen.

Vispa ner smöret i omgångar i den fluffiga äggsmeten. Smaka av med citron, salt och peppar. Precis innan servering vänder du ner den vispade grädden som också bör vara rumstempererad och inte kyld för då kan allt skära sig. Allra sist – ner med fint hackad persilja och om man vill vara extra lyxig så dunkar man på med löj- och forellrom också.

Häll generöst med sås över den vita sparrisen och njut!


Vit sparris med förlorat ägg och vitlöksdoftande spenat

Börja med bryna smör på låg värme och fräsa spenaten i olja och vitlök. Sedan är det dags att skala sparrisen, börja från toppen och se till att du får den helt naken. Det vill säga ta bort allt det träiga skinnet. Sedan ska den koka i väl saltat vatten i 5-15 minuter beroende på hur tjocka de är. Häll av vattnet och håll dem ljumna medan du fortsätter med äggen. 

Nu till de förlorade äggen. Fyll upp en kastrull med 1 liter vatten, ättika och salt och låt det sjuda på medelvärme. Knäck ett ägg i taget i en liten skål och låt det sakta glida ner i vattnet. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar cirka 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och låt dem rinna av på en ren kökshandduk. 

Lägg upp sparrisen på en tallrik, lägg försiktigt ägget på toppen och häll rikligt med brynt smör över alltsammans. Dekorera gärna med färska örter och lite flingsalt.