Äppelpaj med knäcktopp
10-12 bitar
Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
en nypa salt
175 gram iskallt smör
4-6 msk iskallt vatten
Fyllning
8-10 skalade och klyftade äpplen
1 msk nymortlad kardemumma
4 tsk malen ingefära
4 msk socker (kanske lite mer, beroende på hur syrliga äpplena är)
Knäcktopp
2 dl mjöl
3 dl farinsocker
2 dl granola av fritt val
150 g smält smör
Kardemummakräm
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 tsk nymald kardemumma
socker efter behag
Äpple, ingefära och kardemumma är något av en favoritkombination hos mig. Och när man lägger till knäcktoppen så kommer man nära himmelriket kan jag lova. Det enda problemet med den här pajen är att den är så god att den kan ta slut innan den hamnar hos dina gäster. Servera den gärna med vaniljglass eller med den smarriga kardemummakrämen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till din pajdeg, kavla ut den till en tjock rundel, plasta och lägg in i kylen i minst en halvtimme. Detta gör att det färdiga pajskalet blir extra frasigt och gott.
Under tiden du väntar kan du fixa äpplen och knäcktoppen. Skala äpplena och skär dem i klyftor blanda sedan dessa med kardemumma, ingefära och socker. Om du gör det en stund i förväg så pressa gärna några droppar citron över äpplena så håller de sin färg och blir inte bruna och oxiderade.
I en annan skål blandar du mjöl, farinsocker och granola, häll sedan det smälta smöret över och rör runt. Det skall bli en klimpig tjock smet.
När pajdegen vilat klart, kavlar du ut den och klär en 24 cm pajform med löstagbar kant. Låt gärna pajformen stå en stund i kylen igen, för då hasar inte kanterna ner när du bakar av pajen.
Grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Lägg i äppelbitarna och toppa med knäcktoppsmassan.
Grädda pajen i 30-40 minuter, var noga med att kika på pajen då och då så att den inte bränns.
Servera med iskall vaniljglass eller en smarrig kardemummakräm som du gör så här: vispa grädden halvmjuk, rör ner crème fraiche och fortsätt vispa tills du har en fast kräm. Smaka av med kardemumma och socker efter behag. Ställ kallt till servering.