BBQ-glaze till kött & vego
Glaze med rom
1 dl mörk rom
2 msk ljust muscovadosocker (eller farinsocker)
1 dl mangochutney
0,5 dl apelsinjuice
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk het chilisås
1 msk majsstärkelse
salt och svartpeppar
Glaze med Coca-Cola
1 st gul lök, hackad
½ dl neutral olja
2 dl Coca-Cola
2 dl passerade tomater (går även att använda
krossade och mixa dem slätt)
4 msk balsamvinäger
½ dl mörkt muscovadosocker
3 msk lönnsirap
1-2 röda chilifrukter, fint hackade
salt
svartpeppar från kvarnen
Glazad halloumi på spett med grönsaker på grillen
till 4 personer behövs:
600 g färskpotatis (förkoka ca 15 min)
2 förpackningar halloumiost
1 stor gul lök
1 zucchini
2 röda paprikor
10 champinjoner
2 rödlökar
8 grillpinnar (lägg dem gärna i vatten en stund
innan grillning så lossnar grönsakerna lättare)
Glazad flankstek
600 gram flankstek
salt och svartpeppar från kvarnen
Recept på glaze
Glaze med rom
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och koka ner den tills den är tjock och simmig. Häll ner i en burk, sätt på lock. Den klarar sig minst en vecka i kylen.
Glaze med Coca-Cola
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och koka ner den tills den är tjock och simmig. Häll ner i en burk, sätt på lock. Den klarar sig minst en vecka i kylen.
Recept med glaze
Glazad halloumi på spett med grönsaker på grillen
Förkoka potatisen cirka 15 minuter och lägg gärna grillpinnarna i vatten en stund innan grillning så lossnar grönsakerna lättare.
Dela upp potatis och halloumi i bit-stora delar och glacera dem med glaze. Dela även upp alla grönsaker i bit-stora delar. Trä nu alltsammans snyggt på dina grillpinnar. Grilla dem tills de är färdiga (det tar lite olika lång tid på olika grillar) men picka lite i potatisen och känn när den är mjuk, den brukar ta längst tid.
Pensla gärna på extra glaze under tiden du grillar och vänd spetten försiktigt så att alla bitar blir jämt grillade och härligt kladdiga.
Servera som egen rätt med ett gott vitlöksbröd och parmesanvispat smör >> eller någon av dessa såser som är gott till grillat >>
Glazad flankstek
Krydda köttet med salt och peppar och låt det ligga i rumstemperatur i minst 20 minuter. Pensla sedan köttet med glazen och bryn det runt om på grillen. Om du vill vara på den säkra sidan så stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. När den visar 58 grader så har du ett rödrosa kött som – i min mening är perfekt grillat! (vill du ha det genomgrillat så låt köttet ligga lite längre)
Pensla köttet under tiden med glaze så du får en kladdig och smakfull yta. Låt köttet vila i cirka 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor.
Servera gärna till de grillade spetten ovan.