Bi Bim Bap
Riset
5 dl japanskt ris (sushiris)
1 dl risvinäger
½ dl socker
1 tsk salt
Kycklingen
450 g kycklingfilé
1 msk honung
½ dl japansk soja
3 klyftor vitlök
Koreansk gurka
1 gurka, tunt skivad med osthyvel
1 ½ tsk salt
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 mild röd chili
Marinerade groddar
250 g färska böngroddar
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
Samt till servering
3 rivna morötter
1 ask solrosskott
stark chilipasta (eller chilisås med vitlök)
Äggen
4 ägg
lite olja
sesamfrön
Börja med att plocka fram en massa skålar och sätt sen igång med riset. Koka det på vanligt sätt och blanda det sen i en skål med risvinäger, socker och salt.
Medan riset kokar, marinerar du kycklingen! Blanda honung, soja och hackade vitlöksklyftor i en andra skål och låt kycklingen dra däri.
Bra. Nu kan du göra allt annat. Först gurkan. Häll mycket salt på gurkan, rör om och låt stå i en tredje skål. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över och klämma ur det sista ur gurkan. Sedan är det bara att hälla ner de andra gurkingredienserna och låta den marinera.
Nu till groddarna. Lägg dem i en fjärde skål, häll över kokande vatten och låt dem ligga i vattnet knappt en halv minut. Häll snabbt av vattnet och blanda groddarna med sesamolja och soja.
Riv morötterna och plocka fram solrosskotten och chilisåsen. När alla grönsaker är marinerade och alla rättens ingredienser är framplockade kan du steka kycklingen.
Sist av allt: Stek äggen lätt på bara ena sidan i lite olja, med hel äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart.
Lägg nu ALLT i varsin ätskål, lite chilisås on the top och rör om och ät!