chokladkladdkaka-med-chokladkolatacke
Foto: Anette Rosvall

Krämig kladdkaka med chokladkolatäcke

Den här varianten av chokladkladdkaka är både enkel att göra och brukar skapa succé. Citrussalladen bryter av på ett perfekt sätt och blir dessutom en vacker dekoration på tallriken.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Chokladkladdkaka med chokladkolatäcke

200 g smör, smält 
4 dl strösocker 
1 dl kakao 
2 krm flingsalt 
1 krm kaffepulver
4 ägg 
3 dl vetemjöl

Chokladkola

1/2 dl mörk sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
150 g smör

Citrussallad  

1 dl apelsinjuice
1 dl socker
1 vaniljstång
4-6 citrusfrukter (apelsin, grape, blodapelsin osv) 
beror på hur stora frukterna är
Eventuellt lite färsk mynta

Servera med

Fin vaniljglass
Pudra med florsocker
Eventuellt säsongens bär
 

Så här gör du

Chokladkladdkaka

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med chokladbotten. Smält smör och choklad på svag värme, dra kastrullen av värmen och låt smöret svalna innan du vispar ner ägg, mascarpone och strösocker. Avsluta med de torra ingredienserna och häll smeten i en rund form (20 cm) med bakplåtspapper i botten. Baka i ugnen 200 grader 10-12 minuter. Låt svalna utan att lossa kanterna.

När kakan har kallnat skall chokladkolan hällas ovanpå.

Chokladkola

Koka sirap, socker och choklad tills du ser små bubblor. Rör hela tiden och ha inte för varm platta, kolan bränns lätt. Det är viktigt att röra ofta så att det inte bränner fast. Häll kolasmeten ovanpå chokladbotten, frys sedan pajen i minst 2–3 timmar så att den hinner sätta sig helt. När den är helt frusen, skär loss den från kanterna med en vass kniv och dela den i cirka 10–12 portionsbitar. 

Citrussallad

Medan du väntar på att den skall frysa så gör du citrussalladen. Skär ut filéer ifrån din frukt, lägg dessa i en skål. Koka sockerlag på vatten, apelsinjuice och vaniljstång. När sockret smält och lagen är simmig så är den färdig. Fiska upp vaniljstången. Häll den ljumma lagen över citrusfiléerna. Finhacka eventuellt mynta och vänd ner i apelsinsalladen.

Servera sedan chokladkakan med citrussalladen, pudra kakan med florsocker dekorera med grädde och ev färska hallon

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET