Krämig kladdkaka med chokladkolatäcke
Saint John Madeira »
Chokladkladdkaka med chokladkolatäcke
200 g smör, smält
4 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt
1 krm kaffepulver
4 ägg
3 dl vetemjöl
Chokladkola
1/2 dl mörk sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
150 g smör
Citrussallad
1 dl apelsinjuice
1 dl socker
1 vaniljstång
4-6 citrusfrukter (apelsin, grape, blodapelsin osv)
beror på hur stora frukterna är
Eventuellt lite färsk mynta
Servera med
Fin vaniljglass
Pudra med florsocker
Eventuellt säsongens bär
Chokladkladdkaka
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med chokladbotten. Smält smör och choklad på svag värme, dra kastrullen av värmen och låt smöret svalna innan du vispar ner ägg, mascarpone och strösocker. Avsluta med de torra ingredienserna och häll smeten i en rund form (20 cm) med bakplåtspapper i botten. Baka i ugnen 200 grader 10-12 minuter. Låt svalna utan att lossa kanterna.
När kakan har kallnat skall chokladkolan hällas ovanpå.
Chokladkola
Koka sirap, socker och choklad tills du ser små bubblor. Rör hela tiden och ha inte för varm platta, kolan bränns lätt. Det är viktigt att röra ofta så att det inte bränner fast. Häll kolasmeten ovanpå chokladbotten, frys sedan pajen i minst 2–3 timmar så att den hinner sätta sig helt. När den är helt frusen, skär loss den från kanterna med en vass kniv och dela den i cirka 10–12 portionsbitar.
Citrussallad
Medan du väntar på att den skall frysa så gör du citrussalladen. Skär ut filéer ifrån din frukt, lägg dessa i en skål. Koka sockerlag på vatten, apelsinjuice och vaniljstång. När sockret smält och lagen är simmig så är den färdig. Fiska upp vaniljstången. Häll den ljumma lagen över citrusfiléerna. Finhacka eventuellt mynta och vänd ner i apelsinsalladen.
Servera sedan chokladkakan med citrussalladen, pudra kakan med florsocker dekorera med grädde och ev färska hallon