
Clam chowder
(4 portioner)
4 skivor bacon
0,5 dl vatten, musselspad eller fiskbuljong
1 hackad gul lök
2 finhackade selleristjälkar
1 liten röd paprika finhackad
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1-3 dl mjölk
1 stor bakpotatis, antingen i små, små tärningar eller grovt riven
2 st lagerblad
3 nypor timjan salt och peppar
200 gram i fyra delar skrei eller torskrygg några rejäla nypor salt
1-3 msk färskriven pepparrot
Garnering
färska gröna örter, jag använde timjan
8-10 musslor
cirka 100 gram varmrökt lax
Börja med att fräsa bacon, lök, potatis-rasp och selleri i en klick smör. Det ska inte bli brunt utan bara blir mjukt och följsamt. Häll sedan på musselspad, vin, fiskbuljong och vatten. Låt det bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt det koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse och soppan har blivit tjock. Det ska vara lite som en risotto i konsistensen och det tar cirka 20 minuter. Om du tycker att soppan blivit för tjock så späd den med lite mjölk.
Smaka av med pepparrot, salt och peppar och servera sedan rykande het med fiskbitar, musslor (antingen på burk, eller sådana du kokat själv) timjan eller persilja och riven pepparrot.
Under tiden du kokar soppan, så förbereder du torsken. Du lägger dina fina ryggbitar på en ugnsplåt och saltar rejält över dem. Sätt sedan ugnen på 125 grader. Låt fisken rimma i 15 minuter. Ställ sedan in fisken i ugnen och låt den gå i 5-10 minuter beroende på hur tjocka bitarna är. Ta ut fisken och servera med din Clam chowder.