egg-benedict
Foto: Anette Rosvall

Egg Benedict

En riktig klassiker perfekt till en härlig brunch!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

4 skivor vitt bröd
8 tunna skivor rökt skinka
200 färska blad av något slag

Hollandaisesås

2 äggulor
0,5 dl vitvinsvinäger
några vitpepparkorn
1 finhackad liten schalottenlök
200 gram smält smör
nymald peppar
salt

De förlorade äggen

4 ägg

en stor kastrull med vatten
några skvättar ättika

Så här gör du

Skär upp dina brödskivor och rosta dem om du vill. Lägg dem snyggt på var sin tallrik, lägg några nypor med gröna blad och två skivor rökt skinka på varje brödskiva och ställ dem åt sidan.

Koka ned vinäger, schalottenlök och vitpepparkorn till hälften och sila bort lök och peppar, ställ åt sidan.

Äggen kokar man i en stor kastrull med vatten, skvimpa ned lite ättika i och låt det bli hett. När vattnet är kokhett knäcker du ett ägg i taget i en separat skål. Häll det försiktigt ned i det kokheta vattnet och se ägget först flyga som en rocka i vattnet och sedan krulla ihop sig till en fladdrig boll. Efter ca 3 minuter bör du vara redo med din hålslev och plocka upp ditt ägg, lägg det på en tallrik och låt det fukta av sig en smula innan du lägger det på mackan.

Nu till såsen: Börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan så att det får svalna lite. Koka upp en kastrull med vatten. Vispa sedan upp äggulorna i en skål med rund botten. Vispa ordentligt, häll ned vinäger-avkoket och ställ sedan skålen ovanpå det kokande vattnet. Var noga med att botten inte når det kokande vattnet, då blir det äggröra av alltihopa. Vispa tills du har en tjock och fluffig äggsmet.

Ta bort skålen från värmen och ropa på en medhjälpare som får hälla ned smöret i en mycket, mycket försiktig stråle ned i äggsmeten, samtidigt som du vispar för allt vad tygen håller. Fortsätt tills allt smör, utom det vita i botten, är nedvispat och smaksätt sedan med salt och peppar.

Lägg en klick sås överst på mackan och njut!
 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET