empanadas-med-kryddig-tomatsas-och-guacamole
Foto: Anette Rosvall

Empanadas med kryddig tomatsås och guacamole

Få saker slår doften av nybakade empanadas – frasiga degknyten fyllda med smakrik fyllning. Servera dem tillsammans med en kryddig tomatsås och krämig guacamole, och du får en måltid som passar lika bra till fredagsmyset som till en festligare middag. Här guidar vi dig steg för steg till hur du enkelt lyckas hemma i ditt eget kök.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Blir cirka 12 stycken

EMPANADAS

Deg
6 dl vetemjöl
175 g osaltat smör, kallt och skuret i 1 cm kuber
1 tsk salt
1 äggula
1,25 dl ljummen röd mjölk

1 äggvita och några droppar vatten till penslingen

Fyllning

1 skvätt olivolja att steka i
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
300 g nötfärs
120 g chorizo, mixad till färs
3 msk tomatpuré
1 tsk färsk timjan, finhackad
1 tsk vardera av torkad oregano, spiskummin och paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1,75 dl kycklingbuljong
1 dl passerade tomater
150 g potatis, skalad och skuren i små tärningar (ca 1 cm) – motsvarar ca 2,5 dl
0,8 dl salladslök, tunt skivad

SÅSER

Kryddig tomatsalsa
1 burk konserverade körsbärstomater
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
0,5 dl Heintz chilisås (eller liknande)
1 röd chilifrukt
2 nypor rökt paprikapulver
salt och svartpeppar

Guacamole
1 förpakning fryst avocado
2 vitlöksklyftor, fint rivna
2 röda chilifrukter, hackad
2 lime, saft och skal
eventuellt 1 knippe färsk koriander
1 liten skvätt olivolja
1 liten skvätt äppelcidervinäger
salt och svartpeppar från kvarnen

Så här gör du

Du kan förbereda både deg och fyllning en dag i förväg. Fyllningen ska absolut inte vara varm när du fyller dina empanadas, då fastnar degen i bänken och blir inte så frasig. De här små pajerna äter du med handen och doppar i smarriga såser. Här hittar du recept på tomatsalsa och guacamole men det är smarrigt med en smakrik chimichurri också.

Empanadas

Blanda mjöl och smör och pulsa i din matberedare tills det blir smuligt. Häll ner salt, äggula och mjölk och fortsätt tills du har en slät deg. Ut på köksbänken och platta ut din degklump så att den blir rund och cirka 2 cm tjock. Plasta in den och låt den vila i minst 30 minuter eller upp till 1 dag i förväg (då blir den stenhård, så ta ut den minst 30 minuter innan du ska göra dina empanadas).

Även fyllningen är bra att göra en stund i förväg så den är kall när du monterar dina empanadas.

Fräs först grönsakerna i olja och bryn korv- och köttfärs. När allt fått fin färg är det bara att tillsätta resten av ingredienserna och låta fyllningen puttra i minst 15 minuter. Den ska vara saftig men inte rinning. Vätskan gör så att degen inte blir så frasig.

Kavla ut degen till cirka 3 mm och måtta ut rundlar som är cirka 15 cm i diameter.

Lägg cirka 3 msk fyllning på ena halvan, pensla kanten med uppvispat ägg och vik över. Antingen trycker du till kanten med en gaffel eller så nyper du till och viker till ett vacker mönster med fingrarna.

Lägg dina empanadas på en plåt, pensla dem med uppvispat ägg och baka av dem, det ska vara cirka 200 grader i ungefär 20 minuter. De ska bli gyllenbruna! Ät dem ljumna då är de godast. 

Kryddig tomatsalsa

Häll ner alla ingredienser i en kastrull och låt allt få koka upp. Mixa salsan slät och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vinäger.

Guacamole

Mixa alltsammans tills du får en slät röra. Smaka av med salt peppar och eventuellt mer syra. 

 

TIPS! Du blir också gott att göra dina empanadas vegetariska och fylla dem med kokt potatis, kokta ägg och hackade oliver. Du kan också servera dem med chimichurri. Hitta vårt chimichurri recept här.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET